Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε απάντηση των όσων ανέφερε η Ένωση των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για το περιεχόμενο των νέων διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Ένωση των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στη μετατροπή σε πλημμελήματα των κακουργημάτων που τελούνται από πολιτικούς αξιωματούχους και από υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται: «Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς και η Ένωση των μελών του, είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία».

 

Ειδικότερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, το ΝΣΚ «όφειλε να γνωρίζει ότι πρόσφατα η ελληνική Βουλή ψήφισε το νόμο 4254/2014, που άρχισε να ισχύει από 7.4.2014, σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία (ενεργητική και παθητική) των πολιτικών αξιωματούχων (πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων), τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή».

Ακόμη, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης «και η δωροδοκία και δωροληψία δικαστή τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή. Τέλος, αυστηροποιείται και η δωροδοκία και δωροληψία των υπαλλήλων για πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντά τους, η αυστηρότητα δε επιτείνεται για πράξεις που αντίκεινται στα καθήκοντά τους. Οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ν. 1608/1950, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει».
 

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι με τις επίμαχες διατάξεις, αλλά και με άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τη λήψη μέτρων επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, «η Πολιτεία εξεδήλωσε έμπρακτα τη σταθερή και αμετακίνητη βούλησή της για τη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Παράλληλα, «τονίζεται, κατηγορηματικά, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόκειται να θιγούν ούτε κατά κεραία με την κατάρτιση του νέου Ποινικού Κώδικα».

Και καταλήγει το υπουργείο Δικαιοσύνης: «Συνεπώς προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος».