Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Η επιλογή των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι καθαρά ελληνική υπόθεση, απαντά το ΥΠΟΙΚ σε δημοσίευμα κυριακάτικής εφημερίδας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: 

Σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας αναφέρεται ψευδώς ότι η σύσταση Δημοσιονομικού Συμβουλίου στη χώρα μας αποτελεί «σχέδιο των δανειστών», επιβάλλεται «με τρόπο ωμό από την τρόικα και τους δανειστές μας», ακολουθεί «τις δεσμεύσεις που μας επέβαλαν οι δανειστές», απορρέει από την ανάγκη «απόλυτου ελέγχου των [οικονομικών] στοιχείων από τους δανειστές». 

Η αλήθεια είναι ότι βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/85/EU (άρθρα 4, 5, 6), τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να ενημερώσουν ποιό Συμβούλιο / Φορέας θα παράγει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις και να δημοσιοποιούν τη μεθοδολογία που ακολουθείται. 

Επίσης, το Συμβούλιο θα πρέπει να παρέχει, εγκαίρως, προειδοποίηση σε περίπτωση απόκλισης των προβλέψεων του Προϋπολογισμού.

 

Ήδη 12 κράτη-μέλη έχουν σε λειτουργία ή έχουν θεσπίσει Δημοσιονομικά Συμβούλια, ενώ και τα υπόλοιπα είναι σε φάση σχεδιασμού.

Το γεγονός μάλιστα ότι η σύνθεσή του αποφασίζεται από εθνικά όργανα προκύπτει και από την ακολουθούμενη διαδικασία επιλογής των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Από τον Υπουργό Οικονομικών, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταρτίζεται κατάλογος επικρατέστερων υποψηφίων, με βάση αξιοκρατικά κριτήρια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει τα μέλη του Συμβουλίου μεταξύ των περιλαμβανόμενων στον κατάλογο.

Τα μέλη του Συμβουλίου εγκρίνονται από την ειδική μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η επιλογή των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι καθαρά ελληνική υπόθεση.