Τι αποφάσισαν Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα – Τα μηνύματα που έστειλαν

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Γερμανία θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, αποκλείοντας ένα «κούρεμα» στο χρέος που ίσως αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους, ενώ ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς μένουν ακόμη πράγματα να γίνουν.

Οι δηλώσεις έγιναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου της κ. Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, μετά από μια ιδιαίτερα κρίσιμη, για την Ελλάδα συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, στη σκιά των αποκαλύψεων Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου. Το Ταμείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά, ήταν το μήνυμα από την πλευρά της κ. Λαγκάρντ, χωρίς όμως να αναλάβει κάποια σαφή δέσμευση, δημοσίως, ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν έχει φθάσει, ακόμη, στο επιθυμητό σημείο για να υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων.

Μήνυμα

Παρά τις σφοδρές αναταράξεις που προκάλεσε η διαροή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκου-λέσκου στη Wikileaks, Μέρκελ και Λαγκάρντ επιχείρησαν χθες να στείλουν μήνυμα πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, παρέχοντας όμως με φειδώ λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις τους, ειδικά στο θέμα του χρέους. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού αναμένεται πλέον στις ΗΠΑ ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διενεργηθεί στη σκιά της ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στο περιθώριο της Συνόδου, εφόσον η αξιολόγηση στην Αθήνα έχει πλέον βρεθεί στην τελική ευθεία, το πιθανότερο είναι να τεθεί το θέμα του χρέους και μένει να φανεί στην πράξη ποια θα είναι τελικά τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα, αν και προβληματισμό προκαλεί το ότι όλες οι πλευρές επιλέγουν να διατηρούν χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Η κ. Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», πάγια θέση του Βερολίνου, τονίζοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι νόμιμο, εντός της Ευρωζώνης, ενώ το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλες προσεγγίσεις. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η οποία ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που μπαίνει σήμερα στην πιο κρίσιμη φάση της στην Αθήνα, είμαστε σε καλό μονοπάτι, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Βιωσιμότητα

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως το Ταμείο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει για ακόμη μια φορά την πάγια θέση του Ταμείου, ότι αυτό που απαιτείται στην Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και βιωσιμότητα του χρέους, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τους ιδιώτες επενδυτές. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο που θα επιθυμούσαμε, πόσω μάλλον στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται η Ελλάδα ώστε να έχει σταθερότητα, ευημερία και να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ελληνικού λαού», τόνισε.

Νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις στο πρακτορείο Bloomberg, υποστήριζε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν», αλλά και ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει προτεραιότητα για το Ταμείο. Είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, οι στόχοι δεν άλλαξαν, ήταν το μήνυμα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία ξεκαθάρισε πως «αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο, γιατί αυτό μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός, πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη επέμβαση στο χρέος».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει βιώσιμα μέτρα που θα είναι διατηρήσιμα πολύ καιρό αφότου το Ταμείο έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι το Ταμείο αποτελεί ανεξάρτητο οργανισμό, τηρεί τα ίδια μέτρα και σταθμά για τα προγράμματα όλων των χωρών στα οποία συμμετέχει, ενώ παρείχε για μία ακόμη φορά στήριξη, ενώ έκανε ακόμη λόγο για «πολύ ικανά στελέχη του Ταμείου» στην Ελλάδα.

Τσακαλώτος

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλωτός σε δηλώσεις του χθες ανέφερε για το χρέος ότι εάν μπορέσουμε «να πάρουμε κάτι» και κλείσουμε την αξιολόγηση έως το τέλος Απριλίου θα έχουν τελειώσει τα χειρότερα της κρίσης και θα μπορούμε νε επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. «Θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σ’ αυτό», εκτίμησε.

Υποστήριξε πως υπάρχουν σήμερα περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση για την Ελλάδα, ενώ δήλωσε πως εάν οι επενδυτές πουν πως αυτή τη φορά βρέθηκε μια λύση που «δεν κλωτσά τον τενεκέ πιο κάτω στο δρόμο» θα είναι μία νίκη. «Για να φτάσεις εκεί, υπάρχουν πολλές τεχνικές. Αυτές τις διαπραγματευόμαστε τώρα, τις συζητάμε», δήλωσε.

Κριτική

Εν τω μεταξύ, στην εκτίμηση πως η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα προχώρησαν, χθες, οι Financial Times, ενώ άσκησαν κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η στάση του «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο. «Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη», εκτιμούσαν και κατηγόρησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό πως επιδεικνύει ένστικτο «υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας».

ΒαΪντμαν – νοβοτνι
«Διαφωνούν» για την παραμονή του Ταμείου

Σε διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις για το εάν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης προχώρησαν χθες δύο σημαντικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διοικητής της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, Γ. Βάιντμαν, χθες το πρωί ήταν κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας πως το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης. Λίγες ώρες μετά, ο Αυστριακός Ε. Νοβότνι, έτερο μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εμφανιζόταν αρνητικός στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμώντας πως το ελληνικό ζήτημα είναι ικανοί να το χειριστούν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι. Ειδικότερα ο Γ. Βάιντμαν εκτίμησε πως το Ταμείο είναι απαραίτητο στοιχείο στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης που έχουν προβλήματα χρέους. Εκτίμησε δε πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας είναι το κλειδί για την ενίσχυση των επενδύσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Νοβότνι προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Ντι Πρέσε, ο οποίος εκτίμησε πως «το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας». Είπε ακόμη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορούν να το λύσουν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι και αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν θα προσφέρει περισσότερα στη χώρα. «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο», εκτίμησε, υποστηρίζοντας πάντως πως οι τελευταίες εξελίξεις αντίκεινται σε μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Πηγή: Ημερησία