Τι λέει ο διεθνής τύπος για τη συμφωνία των Βρυξελλών

Στη δέσμευση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο πλάνο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές στέκονται με σημερινά τους δημοσιεύματα μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

 

Το Reuters επισημαίνει πως ο «Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραδινές συζητήσεις τους για την κρίση στις Βρυξέλλες ότι ο αριστερός κυβερνητικός του συνασπισμός θα παρουσίαζε σύντομε ένα πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία».

 

Συμπληρώνει το πρακτορείο πως «μετά από δυο μήνες αυξανόμενης ενόχλησης και από τις δυο πλευρές από τότε που ο Τσίπρας εξελέγη με εντολή να τερματίσει χρόνια λιτότητας που είχαν επιβληθεί από τους όρους των δανειστών, η τρίωρη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ζητήθηκε από τον Τσίπρα για να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης».
 

“Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από συζητήσεις τεσσάρων περίπου ωρών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες”, σημειώνει το Bloomberg.

 

Και προσθέτει: “Με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση σχετικά με την βοήθεια προς αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει νέα μέτρα γρήγορα”.

 

«Ο Τσίπρας υπόσχεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις» τιτλοφορούν το σχετικό άρθρο τους οι Financial Times. Ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει ωστόσο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «απέτυχε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστού.

 

Η συμφωνία Αθήνας – εταίρων δεν άλλαξε τους όρους της προ μηνός συμφωνίας ούτε έφερε τη νέα κυβέρνηση πιο κοντά στην καταβολή των 7,2 εκατ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ταμείο ξεμένει από μετρητά.

 

Για νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC το οποίο επισημαίνει πως οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα αισιοδοξίας. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν χρήματα στην Αθήνα μόνο μετά την αξιολόγηση της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

 

Για βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη το οποίο δεν θα γεφυρωθεί εύκολα, παρά τη χθεσινή σύγκλιση απόψεων, κάνει λόγο η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Στις ελληνικές συνομιλίες, ένας ενάντια σε 18». 

 

Όπως αναφέρει η Washington Post, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πάνω από τα κεφάλια των 28 ηγετών κρεμόταν η απειλή ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθούσε εκ νέου σκληρή στάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευκταία λύση της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Η αίσθηση μετά το πέρας της μίνι συνδιάσκεψης ήταν ότι έφυγαν πιο αισιόδοξοι από ότι όταν προσήλθαν σε αυτή. Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, κατέληξε και ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας τις αποφάσεις της συνάντησης, με τον Ντόναλντ Τουσκ που ήταν και ο πρωτεργάτης της συνάντησης να συγκεφαλαιώνει τις απόψεις του «τραπεζιού»: «Το Grexit δεν το θέλει κανένας και όλοι θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το ρίσκο».

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Αθήνα να επιταχύνει την δουλειά.

 

Ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν την κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.