Τι προβλέπει το σχέδιο Νικολούδη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της “πληγής” της λαθρεμπορίας καπνού, βιομηχανοποιημένου και μη, που κοστίζει στο Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα στα 4 προϊόντα καπνού, περίπου το 22%, είναι προϊόν μαϊμού.

 

Στόχος του σχεδίου, που θα έρθει για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες και θα εφαρμοστεί πλήρως μέσα σε ένα εξάμηνο, είναι ο έλεγχος, με νέες τεχνολογικές μεθόδους, όλων των προϊόντων καπνού από το χωράφι ως τον καταναλωτή.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργηθούν τρεις βάσεις δεδομένων.

 

Στην πρώτη βάση θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν από τους αγρότες που παράγουν καπνό μέχρι και τον τελευταίο διακινητή.

 

Στη δεύτερη βάση θα αποτυπώνονται όλα τα προϊόντα καπνού, τα οποία θα φέρουν ειδική ταινία ασφαλείας, η οποία θα λειτουργεί όπως το barcode με στοιχεία και για την προέλευση του προϊόντος.

 

Στην τρίτη βάση εντός του ΣΔΟΕ θα αποτυπώνονται όλες οι περιπτώσεις λαθρεμπορίας ώστε να γίνεται ανά πάσα στιγμή διασταύρωση.

 

Προβλέπονται ακόμη επιβολή διοικητικών κυρώσεων, αλλά και θέσπιση ποινικών αδικημάτων.

 

Μεταξύ άλλων, θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελωνειακή παράβαση με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται, οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις διατάξεων, όπως επίσης σχετικά με την εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα.

 

Επιπλέον, ως τελωνειακή παράβαση θα αντιμετωπίζεται εφεξής (και όχι μόνο ως ποινικό αδίκημα λαθρεμπορίας) η κυκλοφορία προϊόντων καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών χωρίς ενεργοποιημένη ένσημη ταινία φορολογίας και ασφάλειας.

 

Για την πράξη αυτή θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 40 μέχρι 100 ευρώ ανά πακέτο λιανικής συσκευασίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα επιβάλλεται επιπροσθέτως αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του παραβάτη για χρονικό διάστημα 3 ετών.

 

Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου ο κ. Νικολούδης τόνισε ότι ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, διότι η κατανάλωση λαθρεμπορικών προϊόντων καπνού δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο δημόσιο ταμείο, αλλά πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει στην δημόσια υγεία.