Τι θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Ανγκελα Μέρκελ

Με «ανοιχτά χαρτιά» σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος, τις δυνατότητες που έχει αυτή την ώρα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους κινδύνους που υφίστανται σε πολιτικό επίπεδο είναι αποφασισμένος να προσέλθει στην Καγκελαρία ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

 

Αγωνία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. Η έκβαση των συζητήσεων για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για το χρέος, θα κρίνουν εν πολλοίς και την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το αυριανό κρίσιμο ραντεβού μπορεί να βγάλει ακόμη και εκλογές «αν στραβώσει το κλίμα», όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Μαξίμου.

 

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και οι δύο σύμβουλοί του, που μετείχαν και στη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Ο κ. Χαρδούβελης δεν θα είναι στην αποστολή αφού και από γερμανικής πλευράς δεν θα συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε, αλλά μόνο οι σύμβουλοι της κ. Μέρκελ.

 

Σύμφωνα με το «Εθνος» ο κ. Σαμαράς θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, θα τονίσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση με παροχές από την αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν σαφείς ενστάσεις για την ακολουθούμενη πολιτική από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Σαμαράς συμπυκνώνεται στη φράση «θέλω χρόνο για να κάνω τα τελευταία χιλιόμετρα».

 

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση έτοιμος να θέσει τα εξής τρία βασικά θέματα:

 

 

Χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς θα επαναλάβει ότι η λύση που θα προωθήσουν οι εταίροι μας θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους, στη βάση της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (στο κείμενο αυτό υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Αθήνα αναλαμβάνει τα ελλείμματα και η τρόικα το χρέος).

 

Παράλληλα, για πρώτη φορά θα τονίσει ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας είναι να μη χρησιμοποιήσει τα 16 δισ. που υπολείπονται να δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015 και το 2016 και πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα στην Ευρώπη για την απεμπλοκή του Ταμείου από τα ζητήματα που αφορούν τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

 

Φοροελαφρύνσεις. Θα τονίσει την ανάγκη να στηρίξει η Ευρώπη την πολιτική που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ, με δεδομένο ότι οι φοροελαφρύνσεις και θα έχουν οφέλη για τα δημόσια έσοδα και θα λειτουργήσουν και προς όφελος των χαμηλών -εισοδηματικά- στρωμάτων.
 

Προαπαιτούμενα. Πρόκειται για το θέμα που θα συνδυάσει άμεσα με το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Θα επισημάνει την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για την υλοποίηση ορισμένων δύσκολων δράσεων, όπως είναι το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά.

 

Θα επιμείνει ότι ήδη έχουν γίνει πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια και θα επισημάνει ότι η ύφεση «χτυπά» την πόρτα ολόκληρης της Ευρώπης και γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για την προώθηση και αυτών των αλλαγών, όπως επίσης και για την εκπλήρωση του στόχου του πλεονάσματος για το 2015.