Την άμεση μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων ενέκρινε η Ευρωβουλή

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική κατανομή επιπλέον 120.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές σε έκτακτη συνεδρίαση.

Η ψηφοφορία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού), η οποία κατατέθηκε χθες από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς. Η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιομε 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή της από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο (με ειδική πλειοψηφία), σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ για το θέμα της προσφυγικής κρίσης, σε μια ακόμη προσπάθεια τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της που ακολούθησε την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.

«Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

«Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό», σημειώνει η ίδια ανακοίνωση και συνεχίζει: «Είναι τώρα η ώρα για δράση».

Τέλος, η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη, εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, «να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο».

Χιλιάδες στα τρένα της μεγάλης φυγής 
Εν τω μεταξύ, έως 5.000 μετανάστες βρίσκονταν σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό της κροατικής πόλης Τοβάρνικ, κοντά στα σερβικά σύνορα, με την ελπίδα να πάρουν ένα τραίνο για το Ζάγκρεμπ, ανακοίνωσε ο Γιαν Κάπιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Τα τραίνα φθάνουν αλλά δεν μπορούν να πάρουν όλο τον κόσμο, ενώ οι υποψήφιοι για την εξορία, ενώ
εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν στο σημείο και διένειμαν τρόφιμα. Πρωτίστως στα εκατοντάδες παιδιά και τα βρέφη.

Ενισχύσεις καταφθάνουν, κυρίως σε είδη ιατρικής περίθαλψης και χημικές τουαλέτες, διευκρίνισε ο Κάπιτς. «Είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν αυτό θα γίνει ο επόμενος καταυλισμός διαμετακόμισης. Η κροατική κυβέρνηση είναι αυτή που θα δει πώς θα διαχειριστεί» την κατάσταση, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι μετανάστες φθάνουν στο σταθμό αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων χωρίς να πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα για να εγγραφούν. Ο μεγάλος αριθμός των αφιχθέντων ούτως ή αλλιώς αναμένεται να παρακάμψει εντελώς την αστυνομία, δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς προειδοποίησε ότι το Ζάγκρεμπ έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών που περνούν μέσω της χώρας του, μετά των κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων από τη Βουδαπέστη. «Θα είμαστε εποικοδομητικοί και θα συνεργαστούμε, υπενθυμίζοντας ωστόσο συνεχώς ότι υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας» για την υποδοχή και την καταγραφή των μεταναστών, επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Στο μεταξύ η Βουλγαρία άρχισε να αναπτύσσει 1.000 στρατιώτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. «Απέναντι στην περίπλοκη κατάσταση» που έχει προκληθεί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, «ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη έως και 1.000 στρατιωτών έχει τεθεί σε εφαρμογή σε όλο το μήκος των βουλγαρο-τουρκικών συνόρων», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στη Σόφια Γκεόργκι Κοστόβ.

Επέστρεψε η ηρεμία στα σερβοουγγρικά σύνορα
Επανήλθε η ηρεμία σήμερα στην μεθόριο Σερβίας-Ουγγαρίας μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ των προσφύγων και των ουγγρικών δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου 400 πρόσφυγες εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται στο μεθοριακό πέρασμα Όργκος 2 – Ρόζκε 2. Οι πιο τυχεροί από αυτούς διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχαν στηθεί στην άσφαλτο ή στα χωράφια που βρίσκονται γύρω από το δρόμο προς την Ουγγαρία. Άλλοι κοιμήθηκαν σε υπνόσακους πάνω στην άσφαλτο.

Η Ουγγαρία –μια από τις κύριες χώρες διέλευσης των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, περισσότεροι από 200.000 έχουν διέλθει από αυτήν από τον Ιανουάριο– έχει οχυρωθεί πίσω από τον φράκτη που έχει στήσει, ωθώντας τους μετανάστες να αναζητήσουν άλλες διόδους εισόδου στην ΕΕ, κυρίως μέσω της Κροατίας.

Περίπου 5.650 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Κροατία μέχρι τώρα από τη γειτονική Σερβία μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την κροατική αστυνομία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συμβάλει φέτος και το ερχόμενο έτος με 100 εκατομμύρια ευρώ στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες, εκ των οποίων ένα ποσό θα διατεθεί και στην υπηρεσία για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ Frontex.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης δήλωσε παράλληλα ότι η Δανία θα δεχθεί επιπλέον 1.000 πρόσφυγες υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα έχει βρει μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε ότι αυτό θα το κάνει σε εκούσια κι όχι υποχρεωτική βάση.

Η υπουργός Ίνγκερ Στόιμπεργκ επανέλαβε εξάλλου τη θέση της Δανίας ότι δεν θα δεχθεί οποιοδήποτε υποχρεωτικό σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.