Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως τις 14 Δεκεμβρίου

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως τις 14 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε σήμερα η ομάδα εργασίας του Εurogroup Working Group (EWG) που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

 

Συγκεκριμένα, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

 

«Στη σημερινή συζήτηση στο EWG στις Βρυξέλλες αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών σε συζητήσεις με την Τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του EWG να υπάρχει συμφωνία αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, ίσως απαιτηθεί, μία βραχυχρόνια τεχνική παράταση».

 

Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

 

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, όπως είπαν, θα είναι λίγων εβδομάδων. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν, πάντως, ότι στη συνεδρίαση του EWG δε μοιράστηκε κανένα κείμενο που να κάνει λόγο για παράταση έξι μηνών.

 

Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα για το πού πάμε, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση.

 

Reuters: Πιθανή παράταση για έξι μήνες

 

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί της ευρωζώνης φαίνεται ότι εξετάζουν την εκδοχή μιας εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Στόχος της παράτασης έως τα μέσα του 2015 είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Επίσης ο χρόνος αυτός θα χρησιμεύσει ώστε να εξασφαλιστεί η προληπτική πιστωτική γραμμή για την περίοδο μετά τη λήξη του μνημονίου.

 

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο, ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων ενόψει της εκλογής Προέδρου», αναφέρει το έγγραφο.