Την επόμενη εβδομάδα (;) οι αλλαγές στις χρεώσεις των τραπεζών

Τριήμερο… περισυλλογής και ουχί προσαρμογής των συστημάτων τους σε αλλαγές επί των χρεώσεων, που συζητήθηκαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των τραπεζιτών, θα είναι το «διάλειμμα» της 28ης Οκτωβρίου, αφού οι τράπεζες θα χρειαστούν τελικά περισσότερες ημέρες για να επαναξιολογήσουν τις προμήθειες τους και να κινηθούν αναλόγως.

Μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica, είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι τράπεζες θα κινηθούν άμεσα, ειδικά σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις ως 3 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών. Αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται πρώτο στις κινήσεις που δρομολογούν τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ανακοινώσεις παραπέμπονται στην επόμενη εβδομάδα.

Σημειωτέον ότι υπάρχει συμφωνία κυρίων μεταξύ των τραπεζών, η οποία τηρείται, που προβλέπει ότι θα παραμένει τουλάχιστον μια από αυτές σε απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αδικαιολόγητο να επιβάλλονται χρεώσεις για χρήση ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από τη στιγμή που αυτοί οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής και κάπως έτσι δρομολογήθηκαν από χθες οι αλλαγές. Ως μπούσουλας θα μπορούσε να δρομολογηθεί η απόφαση της Eurobank, η οποία από τις 26 Σεπτεμβρίου έχει εντοπίσει 16 περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο της, με αποτέλεσμα οι πελάτες της να πρέπει να χρησιμοποιούν ΑΤΜ άλλων τραπεζών. Η Eurobank επιστρέφει, πλέον, στους πελάτες της τις προμήθειες που καλούνται να πληρώνουν γι’ αυτή τη χρήση.

Πέρα από το χαράτσι στις αναλήψεις ΑΤΜ απομακρυσμένων περιοχών, “φωτιές” άναψαν η χρέωση 20 λεπτών για μια απλή ερώτηση υπολοίπου, η επιβάρυνση 15 λεπτών για την ενημέρωση των τελευταίων κινήσεων του λογαριασμού, η επιβάρυνση με 6 ευρώ για την ανανέωση/επανέκδοση κάρτας, η χρέωση 3 ευρώ για την επανέκδοση ΡΙΝ.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/tin-epomeni-ebdomada-oi-allages-stis-hreoseis-ton-trapezon