Την Κυριακή η 5η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι

gallikos-potamos-oikogiorti, Την ερχόμενη Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί τελικά η 5η κατόπιν της αναβολής της λόγω του κακού καιρού την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα οι μετεωρολογικές προβλέψεις λένε ότι δεν θα βρέχει, οπότε η γιορτή θα γίνει κανονικά στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, ξεκινώντας από τις 10 το πρωί, ενώ θα διαρκέσει ως αργά το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της Οικογιορτής προγραμματίζονται ξεναγήσεις και παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά και εργαστήρια για τους ενήλικες. Θα υπάρχει έκθεση βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνίας, καθώς και άλογα και ποδήλατα για βόλτες. Το μεσημέρι, η εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή θα πραγματοποιήσει απελευθέρωση πουλιών, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.

Ο χώρος της εκδήλωσης είναι πολύ κοντά στο νέο μονοπάτι περιπάτου που δημιουργήθηκε στη λιμνοθάλασσα. Εκεί, θα υπάρχουν κιάλια και τηλεσκόπια για τους επισκέπτες της Οικογιορτής, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να χαρούν το θέαμα των φτερωτών κατοίκων της περιοχής. Αυτή την εποχή στη λιμνοθάλασσα υπάρχουν πολλές βαρβάρες, πάπιες, λιμόζες αβοκέτες, αλλά και σκαλίδρες και εντυπωσιακά φλαμίνγκο.

Τα εργαστήρια     

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέροντα σεμινάρια με θέματα όπως «παραδοσιακή ελαιοκομία», «κατασκευή παραδοσιακών βαρελιών οίνου», ή «η χρήση των ενεργών μικροοργανισμών». Τα παιδιά θα παίξουν διαδραστικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, θα δημιουργήσουν ζώα και πουλιά με την τεχνική της στάμπας, καθώς και αντικείμενα με ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Δήμο Δέλτα, ενώ χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η ΕΡΤ3 και το TV100.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).