Τίποτα δεν αποκλείει τη πώληση κόκκινων δανείων κύριας κατοικίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Όλο και πιο ανησυχητικό γίνεται το μέλλον των κόκκινων δανείων κύριας κατοικίας. Όσο πλησιάζει το νέο έτος, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος Κατσέλη, τόσο αυξάνονται και τα δημοσιεύματα που αποδίδονται σε φήμες και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μετά τα ακίνητα – φιλέτα, σειρά στο ενδιαφέρον των distress funds έχουν τα κόκκινα δάνεια κύριας κατοικίας.

Μπορεί το καθεστώς λειτουργίας των distress funds που θα επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας να δείχνει ότι δεν επιτρέπει την πώληση κόκκινων δανείων κύριας κατοικίας στις λεγόμενες εταιρείες – κοράκια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα δεν κλείνει την πόρτα στις ορέξεις τους και να προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία των δανειοληπτών.

Άλλωστε η ίδια η ΤτΕ είναι αυτή που ανοίγει την πόρτα στην πώληση των κόκκινων δανείων, καθώς θα επιβάλλει πέναλτι πώλησης κόκκινων δανείων σε distress funds σε όσες τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στην κάλυψη των στόχων τριμήνου στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

Προς το παρόν, επιβάλλονται σειρά από λύσεις ώστε να μην βρεθεί κύρια κατοικία στα χέρια των distress funds. Και αποκλείονται από την έλευσή τους στην Ελλάδα σε παρόμοιες αμερικανικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν πολύ πιο σκληρές πρακτικές. Όμως, όπως διαβάζουμε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή και στη χώρα μας το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο. Δηλαδή μεγάλες εταιρείες hedge funds, οι οποίες έχουν και τμήματα distress funds, και έχουν ήδη βρεθεί στην Ελλάδα από το παρελθόν για να συμμετάσχουν σε μεγάλα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων. Και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή, ότι δεν θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ως εταιρείες distress funds και στον τομέα των κόκκινων δανείων.

Αλλά και για τα ευρωπαϊκά distress funds παραμένει άγνωστο πού θα μπει ένα τέλος στις ορέξεις τους. Όσον αφορά στη λειτουργία τους, υποτίθεται ότι υποχρεώνονται από την ΤτΕ να προτείνουν σειρά λύσεων στους δανειολήπτες. Αυτές είναι ενοικίαση του ακινήτου στον δανειολήπτη, αντί έξωσης, και διακανονισμός για αποπληρωμή, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για διάρκεια που φαντάζει εξωπραγματική (π.χ. 50 έτη), υπό τον όρο ότι θα δώσει κάτι «έναντι», για να αποδείξει εμπράκτως τις καλές του προθέσεις, πώληση του νυν ακινήτου και αγορά μικρότερου κ.λπ.. Κανείς δεν ξέρει όμως τι θα γίνει αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στις προτεινόμενες λύσεις, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί. Τότε παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει να διατηρήσει το ακίνητό του ή αν θα θεωρηθεί «μη συνεργάσιμος», με αποτέλεσμα να του πάρουν το μοναδικό του σπίτι μέσα από τα χέρια και να καταλήξει στο δρόμο.

Σ.Α. / Radio1d.gr