Τιτλοποιούνται τα “κόκκινα” δάνεια με λεφτά του λαού

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Για την υπόθεση Novartis η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης ελληνικού κράτους. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί και από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποκαλύψει τις τυχόν ευθύνες του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ασχολείται, λοιπόν, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα με μια αμφίβολη υπόθεση και αφήνειο στην άκρη το πραγματικό μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών με χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, μόνο στις παλαιότερες ανακεφαλαιοποιήσεις που έλαβαν χώρα με τις ευλογίες όλων των κομμάτων, αλλά και στην επερχόμενη που θα γίνει με εγγυήσεις του δημοσίου για να προχωρήσουν οι τράπεζες στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων!

Δεν έφταναν δηλαδή όλα τα δισεκατομμύρια που απλόχερα χάρισαν οι πολιτικοί στις τράπεζες, έρχονται τώρα να τις ξαναδώσουν χρήματα, ξανά για τα “κόκκινα” δάνεια. Τα εν λόγω δάνεια έχουν πληρωθεί μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, έχουν πληρωθεί από τους δανειολήπτες, έχουν πληρωθεί από αυτούς που τα έχουν αγοράσει και θα πληρωθούν ξανά μέσω των τιτλοποιήσεων. Αν αυτό δεν αποτελεί μέγιστο σκάνδαλο, τότε έχουμε χάσει κάθε ίχνος λογικής σε αυτόν τον τόπο.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα χαρίσουν ξανά στις τράπεζες έναν πακτωλό χρημάτων του ελληνικού λαού, τη στιγμή που ο ίδιος ο λαός δικαιούται και μα το παραπάνω αυτά τα χρήματα γιατί όχι μόνο του ανήκουν, αλλά του τα χρωστάν οι κυβερνήσεις μετά από τόσες περικοπές που έχει υποστεί και τόσες θυσίες που έχει κάνει με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας και όχι την σωτηρία των τραπεζών.

Σε χρόνο ρεκόρ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκπόνησε το σχέδιο “Ηρακλής” με το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί με συνολικά 10 δις ευρώ τις τιτλοποιήσεις των “κόκκινων” δανείων. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το “μαξιλάρι” ρευστότητας των 40 δις ευρώ που βρίσκεται στη διάθεσή του ελληνικού δημοσίου από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Για την σωτηρία του πολίτη ακόμα περιμένουμε (και θα περιμένουμε) την κυβέρνηση να εκπονήσει κάποιο σχέδιο…