Το έγκλημα σε βάρος της αγοράς εργασίας συνεχίζεται… Κανείς δεν αντιδρά

Πραγματική ασέλγεια στο πτώμα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το έγκλημα που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

 

Το έγκλημα συντελείται αφενός εξαιτίας της φορομπηχτικής πολιτικής διατήρησης ενός σπάταλου και υπερβολικού κράτους και αφετέρου εξαιτίας της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος της οικονομίας μέσω του φεσιού σε προμηθευτές, επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

 

Το 2015 δεν θα έχουν δουλειά 1.700.000 άτομα. Εργάζονται μόνο 1.370.000. Από αυτούς 450.000, δηλαδή 1 στους 5, με τετράωρα και με μισθό 300 ευρώ, περίπου 75.000 που προσλήφθηκαν κανονικά από το 2013 με μισθό 500 ευρώ. Ετοιμάζονται 200.000 απολύσεις από 60.000 επιχειρήσεις που κλείνουν. Οι ομαδικές απολύσεις θα είναι καθεστώς το 2015.

 

Οι εργαζόμενοι ψάχνουν για κανονική μόνιμη και νόμιμη δουλειά, όπως οι κρατικοί υπάλληλοι και όχι πεντάμηνα και επιδοτήσεις εργασίας. Όμως η κοροϊδία και το πολιτικό ψεύδος, όσο δεδομένα και αν θεωρούνται στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια.

 

Αντί λοιπόν να ξεκινήσουν τις εξαγγελίες για δημιουργία μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας με κατώτατο μισθό πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα, οι ικανοί πολιτικοί θα έπρεπε να βάλουν πρώτα στόχο την ανάπτυξη απελευθερώνοντας τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις.
 
Και εφόσον τα καταφέρεις, τότε μόνο συνδυάζεις πολιτικές παρεμβάσεις ταυτίζοντας κίνητρα και διευκολύνσεις με θέσεις εργασίας και επίπεδα μισθών. Διότι και με ποσοστά ανεργίας στο 27% και με μισθούς – στην καλύτερη – κοντά στα 500 ευρώ, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νύχτας.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι σήμερα 42.000 εργαζόμενοι γύρισαν από πλήρη απασχόληση σε τετράωρα και σε 2-3 μεροκάματα την εβδομάδα. Για τις μεταβολές αυτές δεν έγιναν ούτε διαπραγματεύσεις , ούτε συζητήσεις. Το αφεντικό είπε απλά «μπαίνεις στο 4ωρο» ή « θα έρχεσαι μόνο να καλύπτεις τα ρεπό». Και αυτό είναι όλο. 

Χαρακτήρισε στη συνέχεια η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο της (που έχει και τα παραπάνω στοιχεία) το εργασιακό καθεστώς «…ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην αγορά εργασίας» και καθάρισαν όλοι… 

Αυτό είναι ένα κομμάτια της πραγματικής εικόνας στην αγορά εργασίας… η οποία συνεχίζει να υφίσταται έναν άνευ προηγουμένου «βιασμό»
 τον οποίο δεν καταγγέλλει κανείς

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr