Το ελληνικό αίτημα για ανάπτυξη ομάδων άμεσης επέμβασης εξετάζει η Frontex

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα αποφασίσει η Frontex σχετικά με την αποδοχή ή όχι του χθεσινού αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιβεβαιώνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Frontex, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παρέχει ταχεία επιχειρησιακή συνδρομή σε ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει επείγουσες και ειδικές μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα.
Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, εάν η Frontex αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα, τότε ο οργανισμός θα μπορεί να ζητήσει από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν την παροχή συνοριοφυλάκων και εξοπλισμού για την επιχείρηση. Σύμφωνα με τον κανονισμό RABIT, τα κράτη έχουν υποχρέωση να συμβάλουν με τα παραπάνω, εκτός αν και τα ίδια αντιμετωπίζουν μια ειδική κατάσταση που επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση των εθνικών καθηκόντων τους.

Οι συνοριοφύλακες που απασχολούνται από τη Frontex στην επιχείρηση RABIT, εργάζονται υπό την εντολή των αρχών της χώρας που αιτήθηκε τη βοήθεια. Ήδη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών» η Frontex επιχειρεί στο Αιγαίο με 16 σκάφη, δύο ελικόπτερα και 195 υπαλλήλους.

Χθες η Frontex συμφώνησε με την Ελλάδα και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου οι υπάλληλοι του οργανισμού θα συνεργαστούν στην καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη στην περιοχή των πρόσθετων υπαλλήλων θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ