Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνει στη πόρτα μας τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμού (ΓΤΟ)

Από το παράθυρο φέρνει στις χώρες – μέλη της τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο στις 13 Ιανουαρίου, με το οποίο καταργεί την επιτροπή υπουργών που αποφάσιζε ως τώρα για το αν ένας ΓΤΟ μπορεί να κυκλοφορήσει στην ΕΕ και μεταθέτει την ευθύνη της απόφασης στις εθνικές κυβερνήσεις.

 

Όμως αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία που παράγει ΓΤΟ μπορεί να σύρει στα δικαστήρια τις εθνικές κυβερνήσεις και να ζητήσει υπέρογκα ποσά για διαφυγόντα κέρδη. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη. Περιβαλλοντικές οργανώσεις της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν τους επόμενους μήνες για να οργανώσουν την αντίδρασή τους στο νέο νόμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να πιέσουν για την άρση του.

 

Σύμφωνα με την οικονομολόγο και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, για τη διαφύλαξη των σπόρων, Βάσω Κανελλοπούλου, σήμερα σε Ευρωπαϊκό έδαφος καλλιεργείται μόνο το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο,  σε ελάχιστες χώρες. Στη Ελλάδα δεν γνωρίζουμε να υπάρχει σήμερα νόμιμη καλλιέργεια Γ Τ Ο. 

 

Την προηγούμενη δεκαετία όμως είχαμε σε μικρή κλίμακα και νόμιμη και παράνομη προσπάθεια που ξεριζώθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε τότε. Παρόλα αυτά δυστυχώς οι Γ Τ Ο έχουν μπει στην διατροφική μας αλυσίδα μέσω του ελεύθερου εμπορίου των ζωοτροφών που εισάγονται ελεύθερα.

 

Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει μεν σήμανση για τις ανθρωπο-τροφές που περιέχουν Γ Τ Ο αλλά δεν υπάρχει σήμανση για τον τελικό καταναλωτή για τα παράγωγα των ζώων (γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά) ούτε για το κρέας των ζώων που τρώνε «μεταλλαγμένα». Μόνον ο κτηνοτρόφος γνωρίζει τι έδωσε στο ζώο γιατί υπάρχει σήμανση στις δικές του προμήθειες.

 

Ακόμα και πολλές οικόσιτες κότες τρέφονται με μεταλλαγμένο καλαμπόκι γιατί το αγοράζουμε χύμα και δεν γνωρίζουμε τι γράφει το σακί από το οποίο βγήκαν…. Μόνον αν αγοράσεις ολόκληρο σφραγισμένο σακί μπορείς να γνωρίζεις…

 

Σάκης Αποστολάκης – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr