Το Κίεβο αποκλείει διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές, πριν αυτοί καταθέσουν οριστικά τα όπλα

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευθεί με τους αντάρτες πριν καταθέσουν τα όπλα τους, δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Γκελετέι τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει νέα μονομερής εκεχειρία από την πλευρά του Κιέβου.

 

“Δεν θα υπάρξει μονομερής κατάπαυση του πυρός” εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

 

“Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας το είπε ξεκάθαρα: οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε είδους, θα είναι δυνατή μόνο αφού οι μαχητές θα έχουν οριστικά καταθέσει τα όπλα”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, απορρίπτοντας εμμέσως τις εκκλήσεις του Βερολίνου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε χθες από τη Μογγολία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, το Κίεβο να αρχίσει διάλογο με τους φιλορώσους αυτονομιστές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, ενώ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ταυτόχρονα στο Βερολίνο ότι “μία διμερής, άνευ όρων και άμεσης εφαρμογής κατάπαυση του πυρός είναι σημαντική”.

 

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μία κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και με τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών να ελέγχουν τμήματα της μεθορίου της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία, δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την ενίσχυση της θέσης των ανταρτών.

 

Από την πλευρά τους, Ουάσινγκτον και Παρίσι υιοθέτησαν διαφορετική θέση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, που είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν “να ασκήσει πιέσεις επί των αυτονομιστών, ώστε να αποδεχθούν την έναρξη διαλόγου με την ουκρανική κυβέρνηση”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ