Το Κίεβο είναι πρόθυμο να παραδώσει στην Ολλανδία τον έλεγχο της έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου

Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να παραδώσει σε διεθνείς εταίρους το συντονισμό της έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου, αλλά το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από “επαγγελματίες”, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος κάλεσε, επίσης, το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει ότι “έχει κάνει ήδη αρκετά”.

 

“Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει στους δυτικούς εταίρους μας το ρόλο του συντονισμού της έρευνας για την τραγωδία. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς είναι “η χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα”.

 

“Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη. Ήταν ένα πυραυλικό πλήγμα, πιθανότατα από πύραυλο BUK-M1 (κατευθυνόμενο από ραντάρ πυραυλικό σύστημα SA-11). Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες”, δήλωσε, αναφερόμενος στην κατηγορία του Κιέβου ότι η Μόσχα είχε σαφή ρόλο στην κατάρριψη του αεροπλάνου.

 

“Βρήκαμε 272 σορούς, 251 είναι ήδη στο τρένο-ψυγείο. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε όλα τα πτώματα στο Άμστερνταμ”, για να τους γίνει νεκροψία και σε όλους τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.

 

Μία αμαξοστοιχία με πέντε βαγόνια ψυγεία που περιέχουν τις σορούς από τη συντριβή, εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να σταθμεύει στο Τορέζ, όχι μακριά από τον τόπο της συντριβής, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Από τα 298 θύματα, οι 193 ήταν Ολλανδοί.

 

Ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε, επίσης, το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ότι παραδίδει όπλα στους αντάρτες που πολεμούν ενατίον των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι “έχει κάνει ήδη αρκετά”.

 

“Δεν περιμένω τίποτε από τη ρωσική κυβέρνηση. Προμήθευσαν όπλα, έστειλαν μαχητές. Ο Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει κάνει ήδη αρκετά. Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μία διεθνής σύγκρουση”, δήλωσε ο Ουκρανός Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

 

“Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου”, πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ