Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Τσίπρα – Αβραμόπουλου

Την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο 3 επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.

 

Όπως εξήγησε μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον κ. Αβραμόπουλο της ανάγκης προκειμένου η Ελλάδα να χαράξει εθνική πολιτική για τη διαπραγμάτευση. Διευκρινίζοντας περαιτέρω το περιεχόμενο της στρατηγικής αυτής επισήμανε ότι θα πρέπει να είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και «μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Όπως αποκάλυψε στη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων προκειμένου, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέφερε και μήνυμα φιλίας από τον φίλο της Ελλάδας πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ξέρω ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για το Δουβλίνο αλλά και η Ευρώπη προβληματίζεται.  Είναι κοινή συνείδηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό «εξαρτάται από τα κράτη – μέλη»

Στη συνέχεια ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε την ανάγκη «η Ελλάδα να αναπτύξει εθνική πολιτική που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα αλλά και τους κανονισμούς της Ευρώπης» ενώ ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα στο ζήτημα της μεταναάστευσης δεν είναι μόνη, αλλά έχει μαζί της την Ευρώπη». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης».
 

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα