Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου εκπέμπει «σήμα κινδύνου»

Ασθενείς που περιμένουν επί ώρες στις αίθουσες αναμονής των επειγόντων περιστατικών, φαινόμενα χειροδικίας εις βάρος εργαζομένων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υποχρηματοδότηση και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων είναι τα αγκάθια που πληγώνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

 

Οι εργαζόμενοι επιδίδονται καθημερινά σε αγώνα δρόμου, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών της Μακεδονίας για αξιοπρεπή περίθαλψη, ωστόσο συχνά η μάχη που δίνουν είναι άνιση, καθώς τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι πολλά.

Το παραπάνω ζοφερό σκηνικό περιγράφει το σωματείο εργαζομένων του “Παπαγεωργίου” σε επιστολή που απέστειλε στο νέο διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Γιώργο Κίρκο. Όπως επισημαίνει, σήμερα υπάρχουν 249 κενές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού), γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του νοσοκομείου προβληματική και θέτει αδιαμφισβήτητα σε κίνδυνο την ασφάλεια των νοσηλευόμενων. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (τεχνική υπηρεσία) το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε καν για τη στελέχωση των αναγκαίων συνεργείων για την εξυπηρέτηση της 24ωρης λειτουργίας τους.
“Το κλείσιμο του νοσοκομείου ‘Παναγία’ και των άλλων δύο μικρότερων νοσοκομείων της πόλης μας (Λοιμωδών και Δερματολογικό), συνέπεια των μνημονιακών περικοπών στο χώρο της υγείας, προκάλεσε έναν επί το χείρον ανασχεδιασμό του προγράμματος των γενικών εφημεριών της πόλης. Το δυσμενές αποτέλεσμα είναι ότι το νοσοκομείο μας εφημερεύει μόνο του, χωρίς ‘συνοδό’ νοσοκομείο, τουλάχιστον τις μισές από τις οκτώ και πλέον εφημερίες του μήνα, δεδομένου ότι τα κέντρα υγείας αστικού τύπου ουδέποτε λειτούργησαν”, τονίζουν οι εργαζόμενοι και επισημαίνουν ότι “1.000 και πλέον ασθενείς συσσωρεύονται επί ώρες στις αίθουσες αναμονής των επειγόντων περιστατικών, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό, φαινόμενα χειροδικίας εις βάρος του προσωπικού, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ενώ η πολύωρη αναμονή καταργεί στην πράξη την έννοια του επείγοντος περιστατικού”.

ΠΛΗΓΗ Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το “Παπαγεωργίου” υποχρηματοδοτείται. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο η κρατική επιχορήγηση θα έπρεπε να καλύπτει το σύνολο των αναγκών μισθοδοσίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπολείπεται σημαντικά αυτής. Αποτέλεσμα είναι οι 1.300 και πλέον εργαζόμενοι του νοσοκομείου να έχουν βρεθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια απλήρωτοι, ακόμη και στις τακτικές αποδοχές, οδηγούμενοι στην ανεπιθύμητη αλλά αναγκαία ύστατη καταφυγή, στην επίσχεση εργασίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους η λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αποτελεί την αδιαμφισβήτητη κερκόπορτα για την επιχειρηματική δραστηριότητα των πάσης φύσεως εργολάβων της υγείας που παρεισφρέουν τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
“Στο ‘Παπαγεωργίου’ με αποφάσεις των εκάστοτε διοικήσεων έχουν παραχωρηθεί-ιδιωτικοποιηθεί οι υπηρεσίες των πλυντηρίων, της σίτισης, της καθαριότητας, της φύλαξης και των τηλεφωνικών ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος λειτουργίας μετακυλίεται στους ασθενείς, που καλούνται να επιβαρυνθούν περαιτέρω σε μία δύσκολη εποχή, κάνοντας τελικά το συνολικό κόστος της δωρεάν υγείας αβάσταχτο. Ο αγώνας των εργαζομένων εναντίον της σταθερής και αμετακίνητης βούλησης της διοίκησης του νοσοκομείου για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις-αναθέσεις υπηρεσιών είναι διαρκής, καθώς το φαινόμενο επιτείνεται, όσο η υποστελέχωση συνεχίζεται”, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στην επιστολή του το σωματείο εργαζομένων του “Παπαγεωργίου” ζητεί:

– Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό για την αποκατάσταση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
– Την έγκριση ενός νέου σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας, που θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη σημερινή δυναμικότητα των κλινών με ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό και θα καθιστά το νοσοκομείο ένα πραγματικά δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και μόνον.
-Την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της συνεφημέρευσης με επαναφορά των δομών υγείας που έκλεισαν.
– Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από τους εργολάβους της υγείας και την κάλυψη όλων των αναγκών από το μόνιμο προσωπικό.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία