Το πολιτικό σύστημα άλλαξε. Ο λαός θέλει συνεργασίες, ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος και τόνισε ότι το χρέος είναι βιώσιμο

«Η χώρα δεν πάει σε εκλογές, βγήκε “όρθια” και “αλώβητη” από τις εκλογές», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν προκύψει αυτοδυναμία κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του εθνικού συνταγματικού τόξου είναι να αγωνιστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση, να επιβεβαιωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».

 

«Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο μετά το “κούρεμα” και ιδίως την αναδιάρθρωση του 2012, εφόσον γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που, λίγο ή πολύ, θεωρούνται αυτονόητες, και τις έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, αναφερόμενος στις λήξεις και τα επιτόκια ομολόγων ή στην παράταση συνολικά της αποπληρωμής», υποστήριξε.

 

«Εφόσον μετρήσει κανείς το χρέος σωστά, δηλαδή υπό όρους καθαρής παρούσης αξίας, το ελληνικό χρέος είναι μικρότερο και πιο βιώσιμο πολλών βασικών ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «δεν θα αμφισβητήσουμε εμείς τους κανόνες της Eurostat, που εκείνη πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος και το χρέος κάθε κράτους- μέλους».

 

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία. Ο λαός θέλει συνεργασίες. Άλλαξε το πολιτικό σύστημα, άλλαξε η κοινωνία, άλλαξε η συγκυρία… Περάσαμε στον “συνεργατικό” κοινοβουλευτισμό, άρα θα υπάρχουν συνεργασίες».

 

Ο Αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε το 2012 υπέρ της συνεργασίας όλων των δυνάμεων που «πιστεύουν στην Ευρώπη και είναι υπεύθυνες» αλλά σημείωσε ότι «η πρότασή μας απερρίφθη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτεται συνεχώς.» «Εμείς έχουμε καθαρό λόγο και καθαρή θέση» τόνισε.

 

Για Τουρκία, Κυπριακό

 

«H Τουρκία έχει την ευθύνη της κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, διεθνή ευθύνη. Η Ελλάδα, αντίθετα, σέβεται τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία.

 

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες του ΟΗΕ ή των κ.κ. Αναστασιάδη και Έρογλου για το Κκυπριακό, όπως και να δεχθούμε εκ νέου τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, μόλις το ζητήσει ο κύπριος πρόεδρος» τόνισε ακόμα ο κ. Βενιζέλος που επισήμανε τη σημασία της αποδοχής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η Λευκωσία. «Αναζητείται στο κυπριακό συμφωνία που να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό» σημείωσε

.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να προκηρύξει έρευνες σε σημαντικά βυθοτεμάχια στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, πράξη που είναι η πιο σημαντική άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ