Το σχέδιο για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα τις επόμενες μέρες

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Τις επόμενες μέρες και σε επίπεδο συντονιστών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (ECON), αναμένεται να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και άλλων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ενδέχεται να ακολουθήσουν στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέχεια της επιστολής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την περασμένη Τετάρτη, ανέλαβε την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή.

Η πρόταση του κ. Γκουαλτιέρι, μέχρι τώρα, περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικού Working Group, το οποίο μεταξύ άλλων θα επιδιώκει συναντήσεις ανά τρίμηνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών για τον εντοπισμό στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

Με αφορμή την επιστολή του κ. Σουλτς και την πρόταση του κ. Γκουαλτιέρι, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε ότι κάθε βήμα το οποίο ενισχύει τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. «Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαικό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.