Το τελικό πακέτο με φόρους και χαράτσια 1,8 δισ. ευρώ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων με αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία, αγορά ΙΧ αυτοκινήτων, ΕΝΦΙΑ, συνδρομητική τηλεόραση ακόμη και στο internet, αλλά και επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές, περιλαμβάνει το τελευταίο «πακέτο» των ελληνικών προτάσεων με τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

Με τις αλλαγές αυτές, καθώς και τις ανατροπές σε ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να εξετασθεί στο σημερινό ραντεβού που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών.

Η Αθήνα στην προσπάθειά της να κλείσει το «λογαριασμό» του δημοσιονομικού κενού έχει ανοίξει όλη τη «βεντάλια» των φόρων και σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει:

[1] Καύσιμα: Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο. Για το πετρέλαιο κίνησης το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την εξίσωση του ΕΦΚ με το φόρο στη βενζίνη εγκαταλείφθηκε καθώς θα οδηγούσε σε ντόμινο αυξήσεων στην αγορά, ενώ παράλληλα θα «φούντωνε» το λαθρεμπόριο. Το νέο σενάριο προβλέπει αύξηση του φόρου στο ντίζελ, ενώ για τη αμόλυβδη βενζίνη η αύξηση του ΕΦΚ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 10 λεπτά το λίτρο. Επίσης προτείνεται αύξηση του φόρου στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

[2] Επιταγές: Επιβολή ενός τέλους 10 ή 15 λεπτών του ευρώ στις τραπεζικές επιταγές. Το μέτρο αυτό έρχεται μετά την απόρριψη από τους Θεσμούς της ελληνικής πρότασης για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές.

[3] Καπνός – οινοπνευματώδη ποτά: Αύξηση φορολογίας στον καπνό και τα οινοπνευματώδη ποτά.

[4] Αυτοκίνητα: Αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, το οποίο θα υπολογίζεται με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου. Επίσης προτείνεται αύξηση φορολογίας στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

[5] ΟΠΑΠ: Το ειδικό τέλος 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα αντικατασταθεί με ισοδύναμα έσοδα που θα προέλθουν από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αλλά και των 24 εταιρειών.

[6] Κινητή τηλεφωνία – συνδρομητική τηλεόραση: Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα αναλάβουν να αποδίδουν επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη. Το ίδιο θα συμβεί και με τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τέλος για τον αριθμό των συνδρομητών τους.

[7] Ακίνητα: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, με στόχο την αύξηση των βεβαιωμένων εσόδων στα 3,5 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των δαπανών φαίνεται να προκρίνεται η «επιβράδυνση» των προσλήψεων, με την κυβέρνηση να προτείνει την διατήρηση του κανόνα «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια.

Πηγή: Ημερησία