Τόμσεν: Συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόνο αν ελαφρυνθεί το χρέος

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μιλώντας από τη Λίμα του Περού.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο εκτίμησε ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά μετά τη νέα συμφωνία.

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα. «Καλωσορίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, κυρίως στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο, είναι αρκετά μεγάλη.

Ο κ. Τόμσεν προέτρεψε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνση του χρέους, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Εμμέσως, ο κ. Τόμσεν έδειξε να προκρίνει μία λύση ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε το 2011 με το PSI, αναφέροντας ότι, αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου», για να είναι αποτελεσματική.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντέισελμπλουμ είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά.

«Έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Σε ό,τι αφορά τους όρους που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας, εμφανίστηκε βέβαιος πως τελικά θα επέλθει συμφωνία με την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους.

Πηγή: ΑΜΠΕ