Τουρισμός: Γαλλικό ενδιαφέρον για τον λόφο Καστά

Περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης αλλά και για την πρόοδο των ανασκαφών στην Αμφίπολη ζητούν οι τουριστικοί φορείς και επαγγελματίες της Γαλλίας, οι οποίοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με τα φυσικά, πολιτιστικά και ιστορικά θέλγητρα της Βόρειας Ελλάδας.

 

Στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2014, που διεξήχθη στο Παρίσι, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) διαπίστωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον των γάλλων τουριστικών πρακτόρων για την εξέλιξη των ανασκαφών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΞΘ, οι γάλλοι επαγγελματίες του τουρισμού «με αγωνία περιμένουν τις ανακοινώσεις, ευελπιστώντας σύντομα να έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον χώρο και να θαυμάσουν από κοντά το αρχαίο μνημείο». Σημειωτέον ότι ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω έχει ήδη εντάξει την Αμφίπολη σε θεματικά τουριστικά πακέτα, σε συνδυασμό με διαδρομές στην αθωνική πολιτεία και τα Στάγειρα, τις οποίες έχει προβάλει στην ολλανδική και τη σκανδιναβική αγορά, ενώ έπεται η παρουσίασή τους και στις Βρυξέλλες.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ


 

Στην έκθεση IFTM TOP RESA, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης είχαν σημαντικές επαφές με τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες, με σκοπό να ενισχύσουν την απήχηση της πόλης στους Γάλλους τουρίστες, οι οποίοι θεωρούνται πιστοί στις επιλογές τους.

Στόχος είναι να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στα τουριστικά πακέτα των Γάλλων σε συνδυασμό και με τη Χαλκιδική. «Αν και η ΕΞΘ πήρε για πρώτη φορά μέρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες της χώρας σε επαγγελματικό επίπεδο, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ακούσει για τη Θεσσαλονίκη και θέλησαν να ενισχύσουν την πληροφόρησή τους γύρω από τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη στον τουρισμό. Η ΕΞΘ στοχεύει στους γάλλους τουρίστες και τους εντάσσει σε μια γενικότερη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αναβάθμιση του πελατειακού προφίλ της Θεσσαλονίκης με επισκέπτες ανώτερου οικονομικού επιπέδου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΞΘ, η οποία ήταν μία από τους εκθέτες στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT).

Στο επίκεντρο των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι βρέθηκε κυρίως η προώθηση του ολιγοήμερου αστικού τουρισμού (city breaks) στη Θεσσαλονίκη, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε και για τον θεματικό τουρισμό, με έμφαση στη γαστρονομία και τον πολιτισμό, τα θρησκευτικά μνημεία και τα συνέδρια. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου η ΕΞΘ θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη γκρουπ τουριστικών πρακτόρων και tour operators της Γαλλίας.

 

ΕΛΣΤΑΤ: Από την EE oι επτά στους δέκα τουρίστες


 

Αύξηση 10,4% σημείωσαν πέρσι, σε ετή- το 2012. Από τα μηνιαία στοιχεία npc Αύξηση 10,4% σημείωσαν πέρσι, σε ετήσια βάση, οι αφίξεις τουριστών στη χώρα, ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κίνησης καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων τόσο των αλλοδαπών (κατά 13,5% και 13% αντίστοιχα) όσο και των ημεδαπών (κατά 5,2% και 7,9% αντίστοιχα). Η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ), η οποία υπολογίζεται από το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε σχέση και με τις κλίνες που λειτούργησαν, ανήλθε πέρσι σε 45,2%, έναντι 43,2% το 2012.

 

Από τα μηνιαία στοιχεία προκύπτει ότι το 72,6% των αφίξεων και το 83% των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και στα κάμπινγκ της χώρας συγκεντρώνεται στους μήνες από Μάιο έως και Σεπτέμβριο.

 

Από τα στοιχεία κατά περιφέρεια, παρατηρείται ότι η μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάζεται στις περιφέρειες Κρήτης (18,8% των αφίξεων και 28,2% των διανυκτερεύσεων), Αττικής (18,7% των αφίξεων και 9,1% των διανυκτερεύσεων), Νοτίου Αιγαίου (17,1% των αφίξεων και 24,4% των διανυκτερεύσεων), Κεντρικής Μακεδονίας (13,1% των αφίξεων και 11,2% των διανυκτερεύσεων) και Ιονίων Νήσων (7,1% των αφίξεων και 10,9% των διανυκτερεύσεων).

 

Αναφορικά με τα στοιχεία κατά χώρα μόνιμης διαμονής των πελατών, το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης προέρχεται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής’Ενωσης (63,6% των αφίξεων και 69% των διανυκτερεύσεων), με κυριότερες χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο (12,1% των αφίξεων και 14,5% των διανυκτερεύσεων), τη Γερμανία (11,2% των αφίξεων και 15% των διανυκτερεύσεων), τη Γαλλία (7,6% των αφίξεων και 6,4% των διανυκτερεύσεων) και την Ιταλία (5,6% των αφίξεων και 4,5% των διανυκτερεύσεων).

 

Από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τη μεγαλύτερη κίνηση εμφανίζει η Ρωσία (10,7% των αφίξεων και 14,1% των διανυκτερεύσεων).

 

Πηγή: Μακεδονία