Τουρκία: Ακροαριστερή οργάνωση την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αστυνομικών

Ακροαριστερή τουρκική οργάνωση, που είχε πραγματοποιήσει επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα το 2013, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση ένοπλου χθες εναντίον αστυνομικών μπροστά από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

 Σε προκήρυξη που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, το Επαναστατικό Μέτωπο/Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C) αναφέρει ότι δράστης αυτής της απόπειρας επίθεσης, που συνελήφθη από τις δυνάμεις της τάξης, είναι “ένας από τους μαχητές του”.

 Ο Φιράτ Οτσελίκ, όπως ονομάζεται ο ένοπλος, πέταξε χθες το απόγευμα δύο χειροβομβίδες που δεν εξερράγησαν εναντίον αστυνoμικών που βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας μπροστά από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, κατά μήκος της ευρωπαϊκής όχθης των Στενών του Βοσπόρου που κόβουν στα δύο τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ο ύποπτος συνελήφθη αμέσως μετά από τις δυνάμεις της τάξης και η ανάκρισή του συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μμε.

 

 Στην ανάληψη ευθύνης, το DHKP-C εξηγεί ότι έδρασε σε αντίποινα κατά της κυβέρνησης, μετά τον θάνατο τον Μάρτιο του 2014 του εφήβου Μπερκίν Ελβάν ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που του είχε προκαλέσει η αστυνομία στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013. “Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι φονιάς, ο πρώην πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε αυτή τη σφαγή”, αναφέρει το μαρξιστικό και εκτός νόμου κίνημα.

 

Πρωθυπουργός από το 2003, ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 και αντικαταστάθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα γραφεία στην Κωνσταντινούπολη του πρωθυπουργού απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, την κατοικία των τελευταίων σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο.

 

Ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πέθανε εκεί το 1938. Ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Σελαμί Αλτινόκ διέψευσε ότι στόχος της επίθεσης την Πρωτοχρονιά ήταν τα γραφεία του πρωθυπουργού. Το DHKP-C έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα κατά την οποία ένας τούρκος φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε.