Τουρκία: Αρχισε η δίκη των “αρχηγών” του κινήματος διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ταξίμ

Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη των κατηγορούμενων ως «αρχηγών» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν χρόνο.

Μέλη του κινήματος «Ταξίμ Αλληλεγγύη», οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους αρχιτέκτονες και γιατροί, κατηγορούνται για την οργάνωση και τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές μέχρι και 30 ετών κάθειρξης.

«Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να μάς εμποδίσει να συντρέξουμε τους φίλους μας στο δρόμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση εκπροσώπου της τουρκικής ιατρικής ένωσης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, που περιλαμβανόταν σε χωροταξικό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Επειτα από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις 31 Μαΐου, η εκδήλωση αυτή διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε κίνημα συνολικής πολιτικής αμφισβήτησης του Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν σκληρά τις εκδηλώσεις με τραγικό απολογισμό το θάνατο οκτώ ανθρώπων. Χιλιάδες οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.