Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας που βρίσκονται στο Ιράκ

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Η Τουρκία έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ, την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η παρουσία τους εκεί, διευκρίνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έχει να κάνει μόνον με την εκπαίδευση Ιρακινών συναδέλφων τους.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, τόνισε την Κυριακή ότι η Βαγδάτη πιθανόν να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τους στρατιώτες της από το βόρειο τμήμα της χώρας του εντός 48 ωρών.
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι ο κ. Αμπάντι είχε ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη της Τουρκίας στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και ανέφερε ότι άλλες χώρες πιθανόν να έπαιξαν ρόλο στη συγκεκριμένη αντίδραση από πλευράς Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ, στην οποία κυριαρχεί το σιιτικό μουσουλμανικό στοιχείο, είναι φιλική προς το Ιράν, το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, αλλά και προς τη Ρωσία, έχοντας συγκροτήσει με αυτές τις τρεις χώρες κοινό κέντρο πληροφοριών για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς στηρίζει την ένοπλη αντιπολίτευση στο συριακό καθεστώς, ενώ Μόσχα και Τεχεράνη υπερασπίζονται τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.