Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα προστατεύσουμε «τα συμφέροντά μας» στο Αιγαίο

Για «δικαιώματα και τα συμφέροντά» της Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλ γκίτς, τα οποία, όπως είπε, η χώρα του θα προστατεύσει.

 

«Η προσέγγιση μας στα θέματα του Αιγαίου -θέματα που είναι μεταξύ τους αλληλένδετα- είναι ξεκάθαρη και τη γνωρίζουν καλά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές», είπε σήμερα ο κ. Μπιλγκίτς.

 

«Θέλουμε η θάλασσα αυτή να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφορών στο Αιγαίο, με ειρηνικά μέσα, που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα, έτσι όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «Μέχρι τη λύση αυτών των θεμάτων – και οι δύο πλευρές πρέπει να αποφεύγουν μονόπλευρες ενέργειες, που θα βλάψουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπιλγκίτς, «Η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που ισχυρίστηκε ότι το Αιγαίο είναι ‘Ελληνική Θάλασσα’, είχαν αρνητική απήχηση στον Τύπο», και τόνισε ότι «Η στρεβλή αυτή αντίληψη, που βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του δικαίου», είπε ακόμα ο κ. Μπιλγκίτς, και κατέληξε λέγοντας «χρειάζεται σύνεση στο θέμα αυτό και διάθεση να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διαλόγου».