Τουσκ: Σταματήστε τα παιχνίδια

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια και να αποδεχθεί την «καλή προσφορά» των θεσμών για συνέχιση της στήριξης ή αλλιώς να επιλέξει τον δρόμο της χρεοκοπίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται «μαγική λύση» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

 

«Τα παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν όπως και οι κατηγορίες. Επειδή δεν πρόκειται για παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες ότι θα προκύψει κάποια μαγική λύση από την Σύνοδο της Δευτέρας, η οποία «δεν γίνεται να αποτελέσει το τελικό βήμα, δίχως λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο».

 

«Είμαστε κοντά στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του να αποδεχθεί μια καλή- όπως εγώ τη θεωρώ- προσφορά για συνέχιση της στήριξης ή να οδεύσει προς μια χρεοκοπία. Στο τέλος, αυτό είναι και μπορεί να είναι αποκλειστικά ελληνική απόφαση και ελληνική ευθύνη» τόνισε ο Τουσκ.

 

«Αν δεν υπάρξει η βάση για αποφάσεις την Δευτέρα, τότε η σύνοδος θα είναι μόνο συμβουλευτική. Η σύνοδος μπορεί να λάβει αποφάσεις μόνο αν υπάρχει η βάση για τη λήψη αποφάσεων» δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βερολίνο. Οπως ξεκαθάρισε νωρίτερα ο εκπρόσωπός της Στέφαν Ζάιμπερτ και συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τους ηγέτες της ευρωζώνης, που θα κληθούν μόνο για να την επικυρώσουν και όχι για να διαπραγματευτούν.

 

«Σε περίπτωση που δεν έχουμε νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, στη σύνοδο της Δευτέρας θα εξετάσουμε το σενάριο χρεοκοπίας», δήλωσαν νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, αποτυπώνοντας το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί καθώς πλησιάζει η λήξη του ελληνικού προγράμματος και αυξάνεται η πίεση ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη συμφωνία.

 

Πριν από την σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί άλλωστε μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα εξετάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο.