Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η συζήτηση του οποίου ξεκινάει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατηγορώντας την «ότι επιχειρεί να πουλήσει τα φύκια ως μεταξωτές κορδέλες».

 

Το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο που ψευδεπίγραφα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, αλλά αποτελεί τον «φερετζέ» για να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις για τον διορισμό κομματικού στρατού» τις οποίες και θα καταψηφίσει.

 

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής αλλά και τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του θεσμού για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Νοέμβριο του 2014, σε 13 δήμους της χώρας.

 

Σε συνέντευξη που έδωσαν, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και οι εκπρόσωποι των Επιτροπών, Δημόσιας Διοίκησης, Φώφη Γεννηματά και Οικονομικών, Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξαν ότι τελικά «είναι άνθρακες ο θησαυρός σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των πραγματικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων που θα ωφεληθούν από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση».

 

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ενώ επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ, είχε ολοκληρωμένη στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη με την εξασφάλιση 4,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην τροπολογία για την υλοποίηση του θεσμού του Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς αφορά, όπως είπε, 700.000 οικογένειες, και το κόστος φθάνει στο 1 δισ. ευρώ ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «αρκείται σε αόριστες, πρόχειρες και χωρίς χρονοδιάγραμμα εξαγγελίες».

 

Διευκρίνισε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος θα καλυφθούν, το ένα δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ.

 

Την έντονη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε ο Γιάννης Κουτσούκος, για την «εφεύρεση», όπως την χαρακτήρισε, «του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα που αποσκοπεί στο διορισμό κομματικών κομισαρίων στην Δημόσια Διοίκηση», προσθέτοντας ότι, «είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίσουμε τα σχετικά άρθρα».

 

«Αποκαλύπτεται η εγκατάλειψη από το ΣΥΡΙΖΑ του πολυδιαφημισμένου Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά.