Τσεχία: Νίκη των φιλοευρωπαϊκών κόμμάτων και αποχή ρεκόρ στις ευρωεκλογές

Το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης TOP 09 έρχεται πρώτο σε ψήφους, στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Τσεχία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Dnes.

Το TOP 09 συγκεντρώνει ποσοστό 18% και προηγείται κατά μία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα ενώ το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις ακολουθεί στην τρίτη θέση με 15,5%.

 

Και τα τρία αυτά κόμματα έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Το αντιμεταναστευτικό κίνημα Usvit (Αυγή) υποχωρεί στο 2%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

 

Άλλα τρία κόμματα, το κομμουνιστικό KSCM, το χριστανοδημοκρατικό KDU-CSL και το δεξιό ODS ξεπερνούν κατά τα φαινόμενα το όριο του 5% που απαιτείται προκειμένου να εκλέξουν ευρωβουλευτές

 

Πάντως οι ευρωεκλογές στην Τσεχία, που ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, σημαδεύτηκαν από μεγάλη αποχή που έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ του 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου CTK. “Περίπου ένας στους πέντε” εκλογείς ψήφισε χθες και σήμερα, γράφει το πρακτορείο που βασίζει την εκτίμησή του στις πληροφορίες των ανταποκριτών του απ’ όλη τη χώρα. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2004 και το 2009, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 28%.