Τσίπρας: Συγκαλώ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

«Το σημερινό δημοψήφισμα δεν έχει νικητές και ηττημένους. Αποτελεί μια μεγάλη νίκη από μόνο του. Σήμερα, όλες και όλοι μαζί, γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από το τι επέλεξε στην κάλπη ο καθένας σήμερα, «από τώρα και στο εξής, είμαστε όλοι ένα».

 

Σημείωσε ότι δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πολίτες έκαναν μια πολύ γενναία επιλογή, για να υπογραμμίσει ότι ωστόσο έχει «πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή την εντολή θα την υπηρετήσει χωρίς χρονοτριβή. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και πως θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει αύριο το πρωί, (Δευτέρα) τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, «προκειμένου να ενημερώσω για τις άμεσες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και να ακούσω τις δικές τους προτάσεις». «Τούτη την ώρα, ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη φορά θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το θέμα του χρέους, πόσο μάλλον μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ.

 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι με το δημοψήφισμα “αποδείξαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και αποτελεί κυρίαρχη αξία και επιλογή διεξόδου”, καθώς επίσης και ότι “όταν ένας λαός έχει πίστη και συλλογική συνείδηση, μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει ακόμα και τις μεγαλύτερες δυσκολίες”. Ευχαρίστησε από καρδιάς τον καθένα και την καθεμία από τους πολίτες ξεχωριστά και σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το τι επέλεξαν στις κάλπες σήμερα “από τώρα και στο εξής, είμαστε όλοι ένα” και ότι “χρέος μας είναι να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτή τη κρίση και να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά.” “Διαφυλάττοντας”, όπως είπε, “ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα, αποκαθιστώντας τη κοινωνική συνοχή αλλά και την οικονομική σταθερότητα”. Επιπλέον ευχαρίστησε και τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης βγήκαν στους δρόμους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “σήμερα, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή” και πρόσθεσε: “Ωστόσο, έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας. Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Και αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή”.

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως γνωρίζουμε όλοι ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις, βιώσιμες λύσεις, αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές, όπως υπογράμμισε.

 

Επισήμανε ακόμη ότι “με τη σημερινή ιστορική και γενναία επιλογή του ο ελληνικός λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα και ταυτόχρονα άλλαξε και το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη”. Συγκεκριμένα, είπε ότι “δεν απάντησε στο ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να φύγει οριστικά από τη συζήτηση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων της λιτότητας”, αλλά ότι “ο Ελληνικός λαός σήμερα έδωσε απάντηση στο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε”. “Και απάντησε γενναία : θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας”, όπως τόνισε.

 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. “‘Αμεση προτεραιότητά μας η τάχιστη αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος, η αποκατάσταση της οικονομικής μας σταθερότητας”, τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι “η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως όχι μόνο τη γενική οικονομική κατάσταση αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στη χώρα μας”. “Ταυτόχρονα”, είπε, “είμαστε ήδη έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση. Με ένα πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης. Με ένα σχέδιο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς. Και με ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσων αναπτυξιακών επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι “ταυτόχρονα, όμως, αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους, πόσο μάλιστα όταν το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του το παραδέχεται”. Επισήμανε ότι η έκθεση αυτή απουσίαζε μέχρι σήμερα από τις διαπραγματεύσεις, αφού μόλις προχθές είδε το φως της δημοσιότητας, και ότι αυτή “επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση οριστικής εξόδου από την κρίση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη”.

 

Ολοκληρώνοντας το μήνυμα του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας και πως όμως από αύριο όλοι μαζί συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την Εθνική προσπάθεια για μια συμφωνία διεξόδου. “Με ισχυρό σύμμαχο την πίστη του λαού μας στις δυνάμεις του. Με ισχυρό σύμμαχο τη δημοκρατία και το δίκιο, που είναι με το μέρος μας”, όπως τόνισε, για να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι “θα τα καταφέρουμε”.