Τσίπρας: «Enough is enough με τη λιτότητα»

Τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει μία κανονική χώρα ξανά τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, στο Παρίσι.

 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-ΟΟΣΑ. Σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας για την ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του ελληνικού λαού.

 

«Ο ΟΟΣΑ δεσμεύτηκε να παράσχει την τεχνική συνδρομή του, ώστε οι μεταρρυθμίσει να εφαρμοστούν με οικονομική, αλλά κυρίως με κοινωνική αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή, όχι όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα (…) Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα και να κάνουμε τη λέξη “μεταρρύθμιση” να πάρει ξανά θετικό πρόσημο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μετατροπή της Δημόσιας Διοίκησης σε μία διοίκηση αποτελεσματική και δίπλα στον πολίτη, το “χτύπημα” των μεγάλων συμφερόντων που οδηγούν σε ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις, το “χτύπημα” στη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα κανονική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και που ο δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι ψηλά».

 

«Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε θα σηματοδοτήσουν τη ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες, με το παρελθόν της διαπλοκής και της εξάρτησης από την πολιτική ολιγαρχία. Και μπορούμε να τις προωθήσουμε γιατί βρισκόμαστε σε μία εξαιρετική συγκυρία: έχουμε μία νέα κυβέρνηση μη εξαρτώμενη από την πολιτική ολιγαρχία και το παρελθόν, ενώ την υποστηρίζει μία μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και του λαού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

«Σήμερα με τον κ.Γκουρία ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που θα έχει συνέχεια και που μπορεί να αποδώσει καρπούς (…). Για τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν παγκόσμιο θέμα με αρνητικό πρόσημο – Τα επόμενα τέσσερα μπορεί να γίνει πάλι παγκόσμιο θέμα, με θετικό πρόσημο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Τα τελευταία χρόνια είδαμε εκβιασμούς από την Τρόικα – Θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δέχθηκαν πιέσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές – Αρκετά με τη λιτότητα – «Enough is enough», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Για τη χρηματοδότηση ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας και οι εταίροι μας θα πρέπει να είναι έντιμοι απέναντί μας».

 

Μετά τη συνένταυξη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει, στα αγγλικά, με θέμα «Μεταρρυθμίζοντας την Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», ενώ το βράδυ θα αναχωρήσει για Βρυξέλλες.

 

Αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί στις 08:30 με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις που θα μεταδοθούν απευθείας από την τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ

 

Στις 09:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής και στις 11:30 με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Γλέζο.