Τσίπρας: «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους στη βάση του ελληνικού σχεδίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν.

«Δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα κάποια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση, άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο πολιτικοί λόγοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καγκελάριο για την πρόσκληση και έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ τους.

 

«Διαπιστώνω ότι έχω έναν καινούργιο φίλο που μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Φάιμαν ότι «όσοι επενδύουν σε αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν έξω» ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «παίζουν με τη φωτιά και με τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

 

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα κάνει σε περίπτωση που οι εταίροι δεν αποδεχτούν την πρότασή του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει συμβιβασμός.

 

«Η ιστορία της ΕΕ μπορεί να έχει συγκρούσεις και διαφωνίες, αλλά στο τέλος έρχονται οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα.

 

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αλλά η κρίση αφορά όλους μας γιατί η Ευρωζώνη παραμένει σε στασιμότητα και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή λύση. Ολοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου.

 

«Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Το σχέδιο είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Το σχέδιο μας περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία με ένα πρόγραμμα-γέφυρα από το τέλος Φλεβάρη έως την 1η Ιουλίου, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τον αναγκαίο μεταρρυθμιστικό χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματός μας».

 

Για αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας σε πολιτικό επίπεδο έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος.

 

Ο κ. Φάιμαν τόνισε πως «ο στόχος είναι κοινός» και αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να βρεθούν κοινές αποδέκτες λύσεις», τόνισε ο κ. Φάιμαν διευκρινίζοντας παράλληλα πως για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις από τα μέλη της ευρωζώνης.

 

«Πρέπει κανείς να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Να τηρηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Αυστριακός Καγκελάριος επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει ασφάλεια για την προσέλκυση των επενδύσεων» και ότι αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση η καταπολέμηση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.