Τσίπρας: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα

«Δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι.

Αναφερόμενος στην προοπτικής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, έκανε λόγο για καταστροφικό μοντέλο για τους πολίτες, που «στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία», όπου εφαρμόστηκε (Μ. Βρετανία, Γαλλία και αλλού) στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις αργότερα να ανακτήσουν το δημόσιο έλεγχο της ύδρευσης των πόλεων. 

 

«Μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου εκμεταλλεύονται ακόμα το νερό ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην έχει πρόσβαση σε αυτό, μιας και ο ιδιώτης κοιτάει μόνο το κέρδος του» προσέθεσε.

 

«Σε κάποιες χώρες, όπως η Βολιβία, έπεσε η κυβέρνηση, γιατί ιδιωτικοποίηση σημαίνει ραγδαία αύξηση τιμολογίων, ανεπαρκής συντήρηση του δικτύου, δηλαδή κίνδυνος για τη δημόσια υγιεινή και αποκλεισμός μεγάλης μερίδας του πληθυσμού από κάτι μέχρι σήμερα αυτονόητο, το πόσιμο νερό σε κάθε σπίτι» είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Σημειώνοντας πως και στη Γερμανία το νερό είναι κάτω από δημόσιο έλεγχο, αναρωτήθηκε γιατί η τωρινή γερμανική πολιτική προωθεί την ιδιωτικοποίησή του στην Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους απερχόμενους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, πως κρύβονται και αποφεύγουν να πάρουν θέση σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα, γιατί «υπηρετούν τα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, καθότι είναι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που καταρρέει».

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, «όπου έχει δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό κίνημα ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ» και «το εκεί δημοτικό συμβούλιο, κάτω από τις πιέσεις χιλιάδων αποφασισμένων πολιτών, ανακοίνωσε πως στις 18 Μαΐου, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, θα στηθεί μια κάλπη έξω από τα εκλογικά κέντρα, ως δημοψήφισμα, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».

 

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, της οποίας η απόφαση -όπως υποστήριξε- αν και δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, «είναι απολύτως σαφής» ότι τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική.

 

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στην ΕΥΔΑΠ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής», Ερμίνα Κυπριανίδου και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

 

Από την πλευρά του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται «το πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό εδώ και χρόνια» και επιτέθηκε στους ανθυποψηφίους του στον δήμο της Αθήνας, Γιώργο Καμίνη και Άρη Σπηλιωτόπουλο, λέγοντας ότι «διατρανώνουν πως θέλουν να κάνουν την Αθήνα Παρίσι, Βερολίνο και σαν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις» και αναρωτήθηκε «γιατί δεν θέλουν να εξασφαλίσουν το νερό για τους εκατομμύρια κατοίκους της».

 

 

 

Πηγή: in.gr