Τζον Κέρι: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Μόσχας, εξετάζουμε νέες κυρώσεις

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν προτίθενται να παίξουν παιχνίδια με τη Ρωσία και συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία. 

«Η Ρωσία επιδίδεται σε μία απολύτως αυθάδη και κυνική διαδικασία τις τελευταίες ημέρες» είπε ο Κέρι λίγο πριν συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ.

«Συζητούμε πάνω σε επιπλέον κυρώσεις, πάνω σε επιπλέον προσπάθειες και είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θέλουμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι και (ότι δεν θέλουμε) να είμαστε μέρος αυτής της απίστευτα άνανδρης συμπεριφοράς» τόνισε ο Κέρι.

«Πολύ σοβαρές κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν, οι οποίες θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία» δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα.

Πρόσθεσε ότι «εντός των προσεχών ημερών ο πρόεδρος Ομπάμα θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του και θα λάβει την απόφασή του

 

Ο Κέρι ανέφερε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με το ζήτημα αυτό. 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο του εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων, ωστόσο περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία.