Βαγγέλης Σακκαλής: Ο θαυμαστός κόσμος της υπολογιστικής ιατρικής

Μία ακόμη εκπαιδευτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στην Κρήτη, ήταν η αφορμή για να μιλήσει στο Radio1d.gr και στην εκπομπή “Πίσω από τις λέξεις”, ο ερευνητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη (ΙΤΕ) Βαγγέλης Σακκαλής, αποκαλύπτοντας τον απίστευτο κόσμο της υπολογιστικής ιατρικής.

 

Νέα διαγνωστικά εργαλεία μέσω του Υπολογιστή

 

“Εργαζόμαστε πάνω σε νέα διαγνωστικά εργαλεία τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο στα πρώτα του στάδια και μάλιστα σε…δύσκολα σημεία του ανθρώπινου σώματος όπως είναι ο εγκέφαλος. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των υπολογιστικών μοντέλων “τρέχουμε” στον υπολογιστή clinical models προσομοιώσεις των κινήσεων των καρκινικών κυττάρων και παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός ακόμη και στην περίπτωση διοχέτευσης μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας” εξηγεί ο κ Σακκαλής.

 

Τα υπολογιστικά μοντέλα αυτά βασίζονται σε νόμους της Φυσικής για να περιγράψουν βιολογικά φαινόμενα. Κάνοντας χρήση απεικονιστικών δεδομένων από τη λήψη για παράδειγμα μαγνητικών τομογραφιών, χρησιμοποιούνται τόσο για τη δυνατότητα κατανόησης της συμπεριφοράς των καρκινικών όγκων στα πρώτα στάδια , όσο και για την κατανόηση του τρόπου δράσης των αντικαρκινικών φαρμάκων.

 

Η τρέχουσα έρευνα που γίνεται μεταξύ άλλων σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ , αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δύο τουλάχιστον χρόνια στη διάρκεια των οποίων θα γίνονται και δοκιμές σε πειραματόζωα.

 

Ο ερευνητής και οι μαθητές

 

Στη διάρκεια της ημερίδας της ΕΕΦ, στο πλαίσιο δράσεων που στόχο έχουν να φέρουν την επιστημονική έρευνα κοντά στους μαθητές, ο κ Σακκαλής προσπάθησε με απλά λόγια να δώσει μια εικόνα της ερευνητικής προσπάθειας που συντελείται σε ένα από τα πιο καινοτόμα ινστιτούτα της χώρας. Ερευνητές του Κέντρο Τεχνολογιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ όπως ο κ Σακκαλής, έχουν βραβευτεί και σε άλλο πεδία έρευνας όπως το πρόσφατο βραβείο “καλύτερης Δημοσίευσης” για το άρθρο “ πλατφόρμα Ανάλυσης Εικόνας στη Μελέτη του Αμφιβληστροειδούς”. Το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει ακόμη διακριθεί για τις Καινοτόμες δραστηριότητες που ανέπτυξε στο ΕΚΑΒ της Κρήτης.

 

 Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής

 

Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής αναπτύσσει καινοτόμες υπολογιστικές μεθόδους και εργαλεία που στρέφονται σε τέσσερις σημαντικές κατευθύνσεις της Ιατρικής πληροφορικής: E-HEALTH, Ιατρική Απεικόνιση και Βιο-Πληροφορική 

 

Οι ερευνητικές δράσεις του εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής (ΕΥΒΙ) στρέφονται γύρω από την ανάπτυξη καινοτόμων υπολογιστικών μεθόδων, τεχνολογιών και εργαλείων στην ευρύτερη περιοχή της εξατομικευμένης, προγνωστικής, προληπτικής ιατρικής, ενώ οι δραστηριότητές του χρηματοδοτούνται από την συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και υποστηρίζονται από μία σειρά στρατηγικών συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που διασφαλίζουν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες οδηγούνται από πραγματικές κλινικές απαιτήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κλινικό περιβάλλον.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr