Βαρουφάκης: Δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα, δεν ζητάμε παράταση

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται, τουλάχιστον ως πρώτη πράξη, να ζητήσει παράταση του προγράμματος που απορρίπτει, ούτε να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα, «μια σαθρά δομημένη Επιτροπή, εντεταλμένη για τον έλεγχο του προγράμματος που απορρίπτουμε» είναι οι ειδήσεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Ντάισελεμπλουμ, το ύφος του οποίου πρόδιδε προβληματισμό -αν όχι εκνευρισμό. 

Γεγονός που επίσης σχολιάστηκε ως ενδεικτικό του κλίματος είναι και η μη παρουσία του προέδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση. 

Επισήμως πάντως ο Γ.Ντάισλμπλουμ μίλησε για εποικοδομητικές συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε ωστόσο να συνδέσει την όποια ευρωπαϊκή στήριξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και να τονίσει ότι «μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου». Απέφυγε δε οποιαδήποτε δέσμευση για παράταση του προγράμματος ή λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας για όλα αυτά στο άμεσο μέλλον και πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση που «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επίσκεψή του στην Αθήνα μιλώντας για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, «η οποία θα αποτελέσει τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η διάθεση του Γ.Ντάισελμπλουμ φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης Τύπου όταν με αυστηρό ύφος είπε ότι δεν λειτουργεί η μετάφραση με αποτέλεσμα ο Γ.Βαρουφάκης να σταματήσει να μιλάει και εν συνεχεία να επαναλάβει τη φράση του.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για εξαιρετικό κλίμα στη συνάντησή τους, στην οποία -όπως είπε- τέθηκε σειρά ζητημάτων και δόθηκε έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός ευρωζώνης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται προς όφελος των λαών της.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι παρουσίασε εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και την αποφασιστικότητα για ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα ελαχιστοποιήσει την έλλειψη εσόδων που πλήττει βάναυσα τη χώρα.

«Αναφέρθηκα επίσης στην εγγύηση που η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει στους Έλληνες και στους ευρωπαίους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα το διηνεκές» πρόσθεσε ο υπουργός. 

Επιπλέον, είπε ο κ. Βαρουφάκης, συζητήσαμε για το χρονοδιάγραμμα που θα πορευτούν οι διαδικασίες μεταξύ κυβέρνησης και ευρωζώνης. Ωστόσο για το θέμα αυτό ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο Γ.Ντάισελμπλουμ αργότερα και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν πιθανές λύσεις, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για παράταση του προγράμματος ή άλλη μέθοδο και ότι εναπόκειται κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση και τις προτάσεις της. Είπε πάντως ότι πριν τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί και ισχύει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν ληφθεί αποφάσεις. 

Πριν δώσει τον λόγο στον Γ.Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους».

Ντάισελμπλουμ: Η στήριξη συνεπάγεται δεσμεύσεις

Για εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε και ο Γ.Ντάισελμπλουμ, -με το ύφος του ωστόσο να μην ταιριάζει καθόλου με την καλή διάθεση και το χαμόγελο του Γ.Βαρουφάκη-, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να πρόφερε τα ονόματα του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, του αντιπροέδρου Γ.Δραγασάκη, του υπουργού Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη και του υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε.Τσακαλώτου σωστά. «Άλλωστε και εγώ έχω δύσκολο όνομα» είπε. 

«Είχαμε σημαντικό λόγο για να γνωριστούμε με την νέα ελληνική κυβέρνηση και να ξεκινήσουμε μια συνεργασία», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει διττό σκοπό:

«Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την ευρωζώνη».

Στόχος και των δύο πλευρών είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. 
«Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα», είπε, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Έσπευσε, όμως, να υπενθυμίσει ότι οι δεσμεύσεις ήδη από το 2012 του Eurogroup για επαρκή στήριξη της Ελλάδας έως ότου ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της εντός της ευρωζώνης ισχύουν υπό τον όρο τήρησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα.

Οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου είπε ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας με νόημα ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν άλλαξαν επειδή έγιναν εκλογές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι συνειδητοποιεί τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, σημείωσε όμως ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, με βήματα πίσω.

Έτοιμος για συνεργασία με την Ελλάδα δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Εναπόκειται στην κυβέρνηση, υποστήριξε, να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.

Η κυβέρνηση δεν ζητά παράταση, δεν συνεργάζεται με τρόικα

Με το Βερολίνο και τον Β.Σόιμπλε να επισημαίνει το πρωί της Παρασκευής ότι επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και την παράταση του προγράμματος να λήγει τον Φεβρουάριο, οι δύο ερωτήσεις που επιτράπηκε να υποβληθούν στους κ.κ Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη δεν θα μπορούσαν να αφορούν κάτι άλλο από τι θα γίνει με το πρόγραμμα, εάν θα δοθεί νέα παράταση και τι προτίθεται να κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

«Δεν μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις αλλά δεν καταλήξαμε σε αποφάσεις» είπε αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αντίθετα, απολύτως ξεκάθαρος ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε στη βάση της αμφισβήτησης της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος, και «η πρώτη πράξη λοιπόν της κυβέρνησης δεν θα είναι η απόρριψη αυτής της λογικής της αμφισβήτησης μέσα από αίτημα για παράταση του προγράμματος» προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους, αποφεύγοντας εντάσεις και συγκρούσεις, για την αναγκαιότητα νέας συμφωνίας, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Επιμένοντας οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Ντάισελμπλουμ σε ενδεχόμενο παράτασης ποια θα ήταν η διάρκεια της, με ποιον θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις αφού η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την τρόικα, εάν προγραμματίζονται μέτρα για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους, αλλά και ποια η θέση της ευρωζώνης σχετικά με την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Ενοχλημένος ο κ. Ντάισελμπλουμ αφού παρατήρησε ότι οι ερωτήσεις αυτές είναι πολλές και δεν προλαβαίνει να τις απαντήσει, αρκέστηκε να πει ότι «το πρόγραμμα έχει παραταθεί και πριν λήξει η παράταση θα αποφασίσουμε για το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά δε την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «υπάρχει ήδη διάσκεψη και αυτή λέγεται Eurogroup».

«Σαθρά δομημένη Επιτροπή η τρόικα»

Ο κ. Βαρουφάκης σε αντίθεση με τον Γ.Ντάισελμπλουμ δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω χωρίς διευκρίνιση. «Θέλω να επισημάνω κάτι σε σχέση με την τρόικα», είπε. «Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή».

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να τους ενημερώσει για τα σχέδια και τις επιδιώξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να χτίσει συμμαχίες. Την Κυριακή αναχωρεί με πρώτο σταθμό το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ακολουθεί το Παρίσι όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Μισέλ Σαπέν, και τελευταίος σταθμός η Ρώμη για συζητήσεις με τον ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

 

Πηγή: in.gr