Βαρουφάκης: Κάποιοι θέλησαν να μας γυρίσουν στην 5η αξιολόγηση

«Αυτό που επιτύχαμε με τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, και επιτυγχάνουμε κάθε στιγμή με αίμα, είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να είμαστε οι ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η καθυστέρηση στη συνεννόηση με τους εταίρους που παρατηρήθηκε από την 20ή Φεβρουαρίου, δεν οφείλεται σε ολιγωρία από ελληνικής πλευράς, ή στη μη ικανοποίηση της πλευράς των εταίρων από τις ελληνικές προτάσεις, αλλά σε κάποιους «ασκούμενους μάγους σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο, που πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην κατάσταση της παρελθούσης τρόικας, όπου εκείνοι θα νομοθετούν και εμείς θα ακολουθούμε πιστά».

 

Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ής Φεβρουαρίου να ανατρέψουν τη λογική της συμφωνίας, και να μας επιστρέψουν στην 5η αξιολόγηση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Αναφερόμενος εξάλλου στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ο κος Βαρουφάκης το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο αναγκαίο αν και όχι ικανό για την επανεκκίνηση της οικονομίας», και ανακοίνωσε πως σύντομα θα κατατεθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των πολιτών προς τις τράπεζες.

 

Απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τον κατονομάζει, ο κος Βαρουφάκης αναφέρθηκε στα τρία πλεονεκτήματα που είχε επικαλεστεί ο κος Βενιζέλος ως θετική παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που χάνεται – δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα-, λέγοντας πως σε σχέση με την πρόβλεψη του 3%, εξήχθη πρωτογενές πλεόνασμα μόνον 0,6% («θετικό μεν, αλλά ο πρωταθλητισμός απεδείχθη άνθρακας»), πως το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στο «συντριπτικό ποσοστό» των «κόκκινων» δανείων, η δε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιτεύχθηκε μονάχα λογιστικά, καθώς τόσο τα πραγματικά εισοδήματα όσο και οι μέσες τιμές παρουσίασαν πτώση.

 

«Ο λόγος των εισοδημάτων προς τις μέσες τιμές παρουσίασε βελτίωση, αλλά αυτό ως φαινόμενο δεν είναι ο ορισμός της ανάκαμψης ή της σταθεροποίησης, αλλά της μεγάλης ύφεσης. Πρόκειται για τον ορισμό αυτού που συνέβη τη δεκαετία του ’30. Είναι αστείο να θεωρείται ανάκαμψη και προσβλητικό στους ανθρώπους που υποφέρουν» σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει εύλογες απορίες και ενστάσεις (π.χ. ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος» από μία ακόμη χαριστική ρύθμιση οφειλών), αλλά και σε κακόβουλες ενέργειες ξένων τεχνοκρατών, που «προσπαθούν να ενισχύσουν τον καριερισμό τους σε διάφορα φόρα εκτός Ελλάδος».

 

«Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα πολλές ημέρες και περιμένουμε ακόμα να μας πουν τι στοιχεία θέλουν. Δεν είναι ενδιαφέρον ότι δεν μας έχουν πει τι θέλουν; Η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια έχει έναν και μόνο στόχο: Να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία που με αίμα πετύχαμε. Να έχει δικαίωμα λόγου το ελληνικό Κοινοβούλιο» επισήμανε ο κος Βαρουφάκης. Επιστρέφοντας δε, και πάλι στην ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ («σας έδωσαν το δικαίωμα να γράψετε εσείς το Μνημόνιο» είχε πει ο Ευ. Βενιζέλος), ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «αν ήταν τέτοιο το Μνημόνιο του 2010, η Ελλάδα θα ήταν άλλη χώρα».

 

Σταθάκης: Σημαντικό βήμα για την κυβέρνηση η χθεσινή συμφωνία

 

Ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τις μνημονιακές πολιτικές, και με ασφαλή τρόπο να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εταίρους, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και αδυναμία άσκησης ουσιαστικής κριτικής.

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου που αφορά την εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο», τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε άδικη και υπερβολική την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να την γκρεμίσει γιατί εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

«”Η Παράκτιο Μέτωπο” δεν είναι εταιρεία αγγελικά πλασμένη όπως την παρουσιάσατε. Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες για τον τρόπο που ανδρώθηκε, τον τρόπο λειτουργίας της. Γύρω από το Παράκτιο Μέτωπο δεν συγκρούεται μια ομάδα συμφερόντων αλλά πολλές ομάδες συμφερόντων, μερικές από τις οποίες τη χρησιμοποιούσαν για την προώθηση των συμφερόντων τους» τόνισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Η δική μας αρχική πρόθεση ήταν σαφής: Να εκκαθαρίσουμε αυτή την εταιρεία και να μεταφέρουμε την περιουσία που διαχειρίζεται σε ένα νέο σχήμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία θα απορροφηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι «δεν θα ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές γι’ όλα τα πεπραγμένα της, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια για τον τρόπο λειτουργία της».

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, τονίζοντας ότι οι στόχοι του θα είναι κυρίως στην εξυπηρέτηση της κοινωνικής πολιτικής, αντικρούοντας παράλληλα τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες η προσθήκη στο άρθρο της λέξης «κυρίως».

 

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν θα σας φέρουμε Μνημόνιο να το ξαναψηφίσετε όσο κι αν το θέλετε»

 

Αντιπαράθεση προκλήθηκε στην Ολομέλεια μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε προς τον πτέρυγα της ΝΔ: «Εύχεστε να σας φέρουμε νέο Μνημόνιο να το ξαναψηφίσετε. Δεν πρόκειται» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ‘Αδωνη Γεωργιάδη να αναφέρει πως «κοροϊδεύονται» όταν λένε πως υπάρχει διαχωρισμός της σύμβασης και του Μνημονίου, πως δεν υπάρχει τρόικα αλλά «ΒG» και πως δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, «όταν όλος ο κόσμος» έτσι τα ονοματίζει και μειδιά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

 

Ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρουφάκη ανέφερε ότι ενώ εκείνος λέει ότι δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση ανέγνωσε δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου προ τριών ωρών σύμφωνα με την οποία: «Η καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ως συνέχεια του πλαισίου που τίθεται στο έγγραφο προόδου της 10ης Δεκεμβρίου δηλαδή της τελευταίας επικαιροποίησης που έγινε για την πέμπτη αξιολόγηση». «Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Και να έχει καταργηθεί η πέμπτη αξιολόγηση και να τα λέει σωστά η κα Μέρκελ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ο ισχυρισμός του κ. Γεωργιάδη μοιάζει με την συλλογιστική «επειδή υπήρχε η βασιλευόμενη Δημοκρατία πριν την Δημοκρατία κι η Δημοκρατία είναι συνέχειά της, άρα έχουμε βασιλευόμενη Δημοκρατία».

 

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στις κατηγορίες πως δεν έφερε στη Βουλή την παράταση της συμφωνίας δεσμευόμενος πως θα την καταθέσει και θα την αναρτήσει στο Ιντερνετ.

 

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να πληροφορηθεί αν συμφωνεί ο κ. Βαρουφάκης με την εξαγγελία του κ. Στρατούλη για κατάργηση της ρήτρας βιωσιμότητας που επιφέρει 1 δισ. δημοσιονομικό κόστος, κάτι που δεν εγκρίνεται από τους εταίρους.

 

Απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης με ιδιαίτερα οξύ τόνο ότι «όσο και να παρακαλάνε να προχωρήσουν οι μειώσεις συντάξεων που είχαν υποσχεθεί δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί».

 

Ο κος Στρατούλης δήλωσε και πάλι πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακουμπήσει ούτε ένα ευρώ απ’ τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης γιατί η περιουσία είναι των ίδιων των ασφαλισμένων». Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, τα αναμενόμενα έσοδα από την ένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 400 επιπλέον εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση και 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ χρόνια. «Δεν νομίζω πως είναι για πέταμα αυτά τα χρήματα. Και έχουμε εξαιρέσει απ’ τη διαγραφή προστίμων, πρόστιμα για εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία» ανέφερε ο κος Στρατούλης.

 

Τέλος, ο κος Στρατούλης, ανταποκρινόμενος και σε προτροπή του Γιάννη Βρούτση (ΝΔ) και άλλων βουλευτών, ανακοίνωσε και την αύξηση των κλιμάκων αποπληρωμής των οφειλών από τρεις σε πέντε, καθώς και την ένταξη της τρέχουσας οφειλής του Φεβρουαρίου στη ρύθμιση.

 

«Η κυβέρνηση όχι απλώς θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της κατά γράμμα, αλλά το εφαρμόζει ήδη κατά γράμμα» παρατήρησε ο υπουργός.