Βερολίνο: Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα δρόμο στο προσφυγικό

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Την ύπαρξη προόδου στην Ελλάδα αλλά όχι τέτοιας που να οδηγήσει σε πλήρη άρση της αναστολής που ισχύει στην εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου για την επαναπροώθηση προσφύγων διαπιστώνει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείο Τομπίας Πλάτε «η παράταση είναι μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι βλέπουμε πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να άρουμε πλήρως την αναστολή. Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις τους επόμενους έξι μήνες».

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής (hotspots) παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στις 21 Ιανουαρίου, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, θα παρουσιαστεί στους υπουργούς πώς έχει η κατάσταση.

«Βεβαίως, είναι στόχος όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να γίνουν πάλι μέρος του συστήματος, ώστε να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει, πάλι, πλήρως. Αλλά η Ελλάδα έχει να βαδίσει ακόμα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Το παρακολουθούμε με ανοιχτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ