Βερολίνο: Μακρύς ο δρόμος για τη συμφωνία

Υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση να διανυθεί προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές διαμηνύει το Βερολίνο.

 

«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί απόρριψης των ελληνικών προτάσεων.

 

Επισήμανε δε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρυξέλλες.

 

«Δεν έχω ακούσει τι γίνεται στις Βρυξέλλες. Θα συνεδριάσει το Eurogroup το βράδυ και από εκεί θα δούμε τα επόμενα βήματα», τόνισε.

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ τόνισε ότι είναι σαφές πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ επανέλαβε δε, την φράση που συχνά λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ότι «είναι στα χέρια της Ελλάδας να κάνει μία κίνηση».

 

«Η εντύπωσή μας είναι ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ειδάλλως δεν θα ηταν απαραίτητη η συνάντηση απόψε», τόνισε ο Γέγκερ, επισημαίνοντας ότι η «Αθήνα θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις».

 

Κληθείς να σχολίασει τις πληροφορίες που θέλουν τους τρεις θεσμούς να διαφωνούν μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις ελληνικές προτάσεις, ο Γέγκερ, παρέπεμψε στην κοινή θέση των θεσμών, η οποία προέκυψε στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, πριν από λίγες εβδομάδες.

 

«Υπήρξε η συνάντηση στην Καγκελαρία. Μετά από αυτήν οι τρεις θεσμοί ετοίμασαν μία κοινή θέση. Το μέτρο για αυτήν είναι και παραμένει η δήλωση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτή την στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με την ελληνική πλευρά», σημείωσε ο κ. Γέγκερ.

 

«Οι θεσμοί συνεργάζονται. Στο τέλος μπορεί να υπάρξει μόνο λύση, την οποία συμμερίζονται και οι τρεις Θεσμοί και αυτό ισχύει ειδικά για το ΔΝΤ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

 

Την ίδια ώρα ανώτατοι γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν στο Reuters ότι δεν νοείται μία συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσαν ότι η απομείωση χρέους δεν είναι προς το παρόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.