Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας – Μην επαναπαύεστε λόγω του πακέτου Ντράγκι

Την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας την τελευταία διετία επαινεί το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για την μελλοντική πορεία της χώρας μας θα γίνει μετά τις εκλογές της Κυριακής και εκφράζει αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσεων, χωρίς αυτό να αναιρεί τις πάγιες υποχρεώσεις, όπως η τήρηση των δεσμεύσεων και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

 

Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί των ελληνικών εκλογών, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την μελλοντική πορεία της χώρας μας θα ξεκινήσει μετά την Κυριακή, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα βρεθούν λύσεις» μετά τις εκλογές.

 

Χθες η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και διαβεβαίωσε ότι το ίδιο επιθυμεί και η Γερμανία.

 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαίνεσε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα την τελευταία διετία, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα μας- εντός ή εκτός ευρώ- θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική.

 

Ο Β. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι η Γερμανία δεν εκπονεί «μοντέλα» για πιθανές εξόδους χωρών της ευρωζώνης από την ενιαία νομισματική ένωση, ενώ αναφερόμενος στον ευρωσκεπτικισμό, σημείωσε ότι το αντίδοτο είναι να τηρούμε τους κανόνες της ΕΕ.

 

Εν τω μεταξύ, επιφυλακτική στάση απέναντι στο μήνυμα που στέλνει στις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, τηρούν τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι μπορεί να ερμηνευτεί λανθασμένα ως «πράσινο φως» για χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων.

 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι θα χορηγήσει ρευστότητα τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ στις χρηματαγορές της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να οδηγήσει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ, παρά την αντίσταση της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, και τις αντιδράσεις πολλών πολιτικών στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε ξανά σήμερα από την Φλωρεντία, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ότι το εν λόγω πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία από μέρους των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβράδυνση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μ. Ρέντσι, η Α. Μέρκελ είπε πως δεν θα κάνει σχόλια για αυτή καθαυτή την απόφαση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ευρωζώνης σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξαρτησία του. Επανέλαβε πάντως ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μπορούν να αναζωογονήσουν την ευρωζώνη.

 

«Δεν μου δίνεται η εντύπωση πως η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία να πει “δεν χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πλέον”. Λέω όμως πως αυτό πρέπει να ισχύει για όλους και θα το παρακολουθήσουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», ανέφερε η καγκελάριος.

 

«Καμιά κεντρική τράπεζα στον κόσμο δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει ποτέ την πολιτική. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε η Μέρκελ.

 

Η καγκελάριος επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία, η οικονομία της οποίας δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και τρία χρόνια. Ο Ρέντσι διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον ωθεί να επιταχύνει την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όχι να την επιβραδύνει και χαιρέτισε εξελίξεις όπως η πιο ευέλικτη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, το σχέδιο επενδύσεων στην ΕΕ, η υποτίμηση του ευρώ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

«Οι τέσσερις παράγοντες αυτοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την Ιταλία και αυτό που έχει συμβεί μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις ακόμη πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

 

Για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Γαλλίας, δεσμεύτηκε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

 

«Καμπανάκι» από Σόιμπλε-Βάιντμαν

Την άποψη ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, μπορεί να παρερμηνευθούν, εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι δεν αποκλείεται να θεωρήσουν-εσφαλμένα- ότι δεν επείγουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε πάντως ότι η ΕΚΤ κάνει πολύ καλά την δουλειά της και είναι ανεξάρτητη.

 

Στο ρίσκο που εμπεριέχει η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρθηκε με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

 

«Η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μοιάζει με κανένα άλλο εργαλείο της ευρωζώνης. Ενέχει κινδύνους. Το γεγονός είναι ότι με αυτό το νέο πρόγραμμα, οι κεντρικές τράπεζες στο σύστημα της ΕΚΤ θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών στην ευρωζώνη. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να παραμεληθούν οι σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές…» υπογράμμισε ο Βάιντμαν.