ΒΕΘ: Θετικά στοιχεία αλλά και ανάγκη άμεσων βελτιώσεων σε σχέση με τη φορολογία “βλέπει” στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2015

Την ανάγκη άμεσων βελτιώσεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 σε σχέση με τη φορολογία υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πάντως ότι το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή έχει αρκετά θετικά σημεία.

 

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, την οποία ζητά επίμονα η επιχειρηματική κοινότητα, δυστυχώς δεν προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο επιχειρηματικός κόσμος, που όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει πλάτη, έχει ανάγκη από φορολογικές ανάσες» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

 

Κατά τον ίδιο, «αναμφίβολα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη με 2,9% για το 2015 μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να ενισχύουν την ρευστότητα του επιχειρηματικού κόσμου και να υπάρξουν, ουσιαστικές, δομικές αλλαγές για την ενίσχυση του επιχειρείν».

 

Προσθέτει ότι σε θετική κατεύθυνση κινούνται επίσης οι φοροελαφρύνσεις για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά και η πρόβλεψη για την προώθηση ρύθμισης για την εξόφληση σε πολλές δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο.