Βγάζουν στο σφυρί σπίτι τετραπληγικού για χρέος 520 ευρώ!

Τετραπληγικός βλέπει το σπίτι του να χάνεται για οφειλή 520 ευρώ(!)μ που εμφανίζεται να έχει πριν από πέντε χρόνια σε φαρμακευτική εταιρεία και την οποία αμφισβητεί.

 

Το χαμηλό ποσό και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 57χρονος δεν απέτρεψε τους μηχανισμούς να κινήσουν διαδικασίες να βγάλουν στο σφυρί το σπίτι του, με τον πλειστηριασμό να έχει οριστεί για τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο άτυχος τετραπληγικός, που ζει με τη μητέρα του στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, έχει δει την τύχη να του γυρίζει την πλάτη από το 2009, όταν έπεσε θύμα δυστυχήματος. Ένα καλώδιο που άπλωναν κάθετα στον δρόμο στον Εύοσμο εργαζόμενοι του δήμου, χωρίς καμία προειδοποίηση, κόντεψε να του αφαιρέσει τη ζωή όταν περνούσε με το δίκυκλο που οδηγούσε. Υπέστη ανοξαιμία εγκεφάλου λόγω πνιγμού και έμεινε παράλυτος για όλη του τη ζωή. Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Παρότι τα ποινικά δικαστήρια έχουν τελειώσει, ακόμη εκκρεμούν τόσο οι αγωγές του όσο και τα αιτήματα για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, με συνέπεια να μην έχει άλλον πόρο να ζήσει.

Η δικαστική περιπέτειά του για το σπίτι ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε έκθεση κατάσχεσης για το… πρωτοφανές χρέος των 520 ευρώ. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην ανακοπή για τον πλειστηριασμό που κατέθεσε στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, το ποσό αντιστοιχεί στην αξία ενός βοηθήματος που αγόρασε το 2010 για τη στήριξη του ποδιού του. “Για την αγορά τού εν λόγω στηρίγματος είχα καταβάλει το ποσό των 148 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε στη συμμετοχή μου ως ασφαλισμένου του ΙΚΑ και το υπόλοιπο ποσό θα το λάμβανε η εταιρεία μόλις μου καταβαλλόταν από τον ασφαλιστικό μου οργανισμό”, αναφέρει προσκομίζοντας τη σχετική απόδειξη καταβολής του συγκεκριμένου ποσού συμμετοχής του. Ωστόσο, ο 57χρονος είχε αναγκαστεί από την εταιρεία να υπογράψει συναλλαγματική.

Το βοήθημα δεν του χρειάστηκε ποτέ, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται και, όπως ανέφερε στην ανακοπή του, το επέστρεψε στην εταιρεία, αγνοώντας ότι έπρεπε να του επιστραφεί στα χέρια του η συναλλαγματική, εφόσον δεν είχε καμία οφειλή. “Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία, από την οποία ουδέποτε ενοχλήθηκα από το έτος 2010 μέχρι το έτος 2014, τέσσερα έτη μετά. Ενημερώθηκα όμως για την οφειλή με την επίδοση διαταγής πληρωμής του ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης για χρήματα τα οποία δεν οφείλω”, τονίζει το θύμα του ανάλγητου συστήματος.

Πλειστηριασμός

 

Η διαταγή πληρωμής που έθεσε σε κίνδυνο την περιουσία του, με άμεση συνέπεια να μείνει στον δρόμο, προχώρησε και στις 15 Ιανουαρίου 2015 δικαστικός επιμελητής επέδωσε στον τετραπληγικό έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης του διαμερίσματος των περίπου 60 τετραγωνικών, στο οποίο μένει στη Σταυρούπολη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η ίδια εταιρεία εκτιμά ότι το ακίνητο έχει αξία 56.250 ευρώ, δηλαδή υπερεκατονταπλάσια απ’ ό,τι η οφειλή του άτυχου ανάπηρου. Και μάλιστα η διαδικασία πλειστηριασμού, που ορίστηκε για τις αρχές Μαρτίου, έχει τιμή εκκίνησης τα 2/3 της αξίας του και συγκεκριμένα ποσό 37.500 ευρώ.

Την καταχρηστικότητα της διαδικασίας και του αιτήματος της φαρμακευτικής εταιρείας επισημαίνει ο συνήγορος του 57χρονου Θεόδωρος Τσανακτσίδης στην ανακοπή, σημειώνοντας πως “η απαίτηση υπερβαίνει προφανώς τα όρια επιβαλλόμενα από την καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, αλλά και από τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος και επομένως είναι καταχρηστική”. Όπως είπε στη “ΜτΚ” ο κ. Τσανακτσίδης, “το ζήτημα δεν είναι μόνο ανθρωπιάς για τον εντολέα μου. Οι ίδιοι οι οποίοι προχωρούν τον πλειστηριασμό εκτιμούν την αξία του ακινήτου ως 100πλάσια της οφειλής, η οποία ευθέως αμφισβητείται. Το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει νομική προστασία για τέτοιες μικρές οφειλές και οποιοσδήποτε μπορεί να κινήσει διαδικασίες”, τόνισε.

Γολγοθάς: Χωρίς σύνταξη περιμένει τη δικαιοσύνη

Το δυστύχημα που έγινε το 2009 σε κεντρικό δρόμο του Ευόσμου ήταν η αρχή ενός Γολγοθά για τον άτυχο τετραπληγικό. Έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι για όλη του τη ζωή όταν οι υπεύθυνοι του έργου μίας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης δεν φρόντισαν να λάβουν κανένα προστατευτικό μέτρο, απλώνοντας κάθετα στον δρόμο το καλώδιο. Παρότι ο ίδιος ως οδηγός δικύκλου φορούσε κράνος, το καλώδιο βρέθηκε στον λαιμό του όταν κινούταν με το δίκυκλο και τον απαγχόνισε. Δεν έχασε τη ζωή του, όμως λόγω της ανοξαιμίας εγκεφάλου έμεινε τετραπληγικός και η αναπηρία του είναι 85% σύμφωνα με τις υγειονομικές επιτροπές. “Ένιωσα στον λαιμό μου έναν αφόρητο πόνο και αισθάνθηκα κάτι να με κρατά από τον λαιμό μου και να με σηκώνει στον αέρα. Αμέσως μετά ένιωσα να πετάγομαι κάτω με το κεφάλι και τον αριστερό μου ώμο. Πέφτοντας πονούσα αφόρητα και ένιωσα όλη την αριστερή πλευρά μου παραλυμένη”, περιγράφει ο ίδιος στην ανακοπή του όσα έζησε εκείνη την ημέρα.

Παρότι τα δύο ποινικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί και οι υπεύθυνοι του δυστυχήματος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 μηνών και ενός έτους για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια, οι αγωγές που έχει καταθέσει για αποζημίωση εκκρεμούν ακόμη. Μάλιστα, το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ότι έπρεπε να διενεργηθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη, αγνοώντας ότι επιβεβαιωμένα είναι ανάπηρος σε ποσοστό 85% και γι’ αυτό η δίκη ακόμη εκκρεμεί σε πρώτο βαθμό!

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι διαδικασίες σύνταξής του από τον ασφαλιστικό φορέα. Στην αρχή το αίτημά του απορρίφτηκε, επειδή δεν κατατέθηκαν τα χαρτιά εντός τεσσάρων ημερών από την ημέρα του δυστυχήματος, όταν όμως ο ίδιος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Και τώρα εκκρεμούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Ενδεικτικό της άθλιας οικονομικής κατάστασής του είναι ότι αιτήθηκε από το πρωτοδικείο και ευεργέτημα πενίας για την εκδίκαση της αγωγής, το οποίο όμως ποτέ δεν του δόθηκε.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία