«Βήματα προσέγγισης» στις συναντήσεις με την Τρόικα

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συνάντηση των Ελλήνων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους της Τρόικας στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, δήλωσε ότι «οι συναντήσεις στο Παρίσι ήταν πολύ χρήσιμες και για τις δύο πλευρές, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα βασικά θέματα και προσδοκούμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά ξανά στην Αθήνα προς το τέλος του μήνα».

 

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή αυτή η συνάντηση που γίνεται για πρώτη φορά «ήταν προκαταρκτική», με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος που θα διαρκέσει η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου, με σκοπό να τελειώσει τον Οκτώβρη.

 Στην ανακοίνωσή της, η Τρόικα αναφέρει: «Επιλεγμένο προσωπικό από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στο Παρίσι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Εγιναν παραγωγικές συζητήσεις σε θέματα  κλειδιά του επερχόμενου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος. Ολόκληρη η αποστολή αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».

 

Φοροελαφρύνσεις

 

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στις φοροελαφρύνσεις, με την πλευρά της Τρόικας «να καταλαβαίνει απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και το γεγονός ότι αναζητεί την ελπίδα”. Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα της μείωσης ειδικού φόρου στο πετρέλαιο αλλά και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι “φυσικά και ετέθη και καθώς δεν ήταν επίσημη αποστολή, ήταν πιο ανοιχτοί».

«Μέχρι τέλος Αυγούστου υπήρχε μία γκάμα 542 δράσεων- υποχρεώσεων.  Έχουμε πάρει πράσινο φως για το 50%», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή και διαβεβαίωσε ότι όταν οι εκπρόσωποι της Τρόικας έρθουν στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα, το ποσοστό των δράσεων θα είναι πολύ υψηλό.

 

Εργασιακά

 

Στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης- το θέμα των εργασιακών-  για το οποίο υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ του Έλληνα υπουργού Γ. Βρούτση και των εκπροσώπων της Τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις αλλά και για τον συνδικαλιστικό νόμο, ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό “είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ενώ αυτή την στιγμή περιμένουμε τις μελέτες του ILO αλλά και του ΟΑΣΑ, καθώς και να γίνει ζύμωση με τους κοινωνικούς εταίρους”.

 

ΕΝΦΙΑ

 

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ τέθηκε επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Η δέσμευση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα διατηρήσουν τον στόχο για επίτευξη εσόδων 3,2 δις.

Το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (αν θα πάρει παράταση για άλλον ένα χρόνο η μη ενεργοποίησή τους) δεν τέθηκε.

Για τον Έλληνα αξιωματούχο το γεγονός ότι άνοιξαν όλα τα θέματα πριν ξεκινήσει η επίσημη διαπραγμάτευση  συντελεί στο “να είμαστε φυσικά και πιο έτοιμοι αν δεν νιώθαμε πιο έτοιμοι τότε απλά θα σήμαινε ότι χάσαμε χρόνο.”

Άλλωστε, η εμπειρία της προηγούμενης αξιολόγησης που κράτησε περίπου έντεκα μήνες έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η τακτική προσέγγισης. «Δεν θέλουμε η επόμενη αξιολόγηση να κρατήσει τόσο πολύ, θέλουμε να επιταχύνουμε και ο διάλογος είναι ο τρόπος, μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και τι σκέφτεσαι εσύ», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

 

Πηγή: Καθημερινή