Βίντεο από ελικόπτερο με τις μολότοφ στα Εξάρχεια

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την αστυνομία, βίντεο με λήψεις ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκεμβρίου, όπου εφαρμόστηκε ένα νέο «μοντέλο ανταρτοπόλεμου».

 

Ενα νέο «μοντέλο ανταρτοπόλεμου» εφαρμόστηκε από ομάδες νεαρών κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το Σάββατο στα Εξάρχεια, αμέσως μετά την πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

 

Επίθεση από… αέρος δέχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ που επιχειρούσαν στην περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ αναφέρθηκαν δεκάδες περιστατικά τα οποία προκάλεσαν την έκπληξη ακόμη και έμπειρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Πάντως, μολονότι μία γενικευμένη έκρηξη στους δρόμους της Αθήνας αποφεύχθηκε, καταγράφηκαν και περιστατικά αλόγιστης και αδικαιολόγητης βίας από αστυνομικούς σε βάρος διαδηλωτών.

 

Η περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, όπου ΜΑΤ και ομάδες νεαρών συγκρούονταν για αρκετή ώρα. Οι μολότοφ και οι πέτρες που εκτοξεύτηκαν ήταν πάρα πολλές, ενώ η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ενταση υπήρξε και στην Ομόνοια, με την «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ να επεμβαίνει για να απωθήσει ομάδες νεαρών. Στην οδό Σταδίου κάηκε ένα μαγαζί ένδυσης, ενώ δεκάδες ήταν οι υλικές ζημιές και φθορές που προκλήθηκαν σε εμπορικά καταστήματα και αυτοκίνητα.

 

Σε ταράτσες

Ομως, τα επεισόδια του Σαββάτου είχαν πρωτοτυπίες, καθώς οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ ήταν πρωτόγνωρες. Αντιεξουσιαστές είχαν ανέβει σε ταράτσες πολυκατοικιών στην πλατεία Εξαρχείων και πετούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Καρέκλες, ψυγεία, μάρμαρα, γλάστρες, μολότοφ εκτοξεύτηκαν από ψηλά κατά των αστυνομικών. Μέχρι και ρίψη λαδιών για να γλιστρούν οι μοτοσικλέτες αναφέρθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ σε δρόμο των Εξαρχείων βρέθηκε λάστιχο ποτίσματος τρυπημένο με καρφιά.