Βιοκλιματική πλατεία στο Πανόραμα

Ένας νέος χώρος καθημερινής διαβίωσης και αναψυχής παραδίδεται στους δημότες Πυλαίας-Χορτιάτη, η «βιοκλιματική πλατεία», αύριο, Τρίτη 6 Μαϊου.

Το έργο υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και τη λειτουργική σύνδεση του με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, καθώς και τη διαμόρφωση – ανάπλαση των διπλανών πεζόδρομων.

«Ο χαρακτήρας των διαμορφώσεων είναι ήπιος ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η ενίσχυση της βλάστησης», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Η περιοχή είχε  ελάχιστες αποσπασματικές φυτεύσεις από δημότες στις ιδιοκτησίες τους κατά μήκος των οδών Εκάτης και Αθηνάς, ενώ το πράσινο απουσίαζε πλήρως από τους πεζόδρομους Ήρας και Ρέας» πρόσθεσε.

Με τις παρεμβάσεις και αναπλάσεις, ο χώρος που δημιουργήθηκε  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής και να φιλοξενήσει μικρής κλίμακας εκδηλώσεις σε συνθήκες ικανοποιητικής θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης.

Παρέχει μεταξύ άλλων:

  • Σκίαση το καλοκαίρι
  • Σημαντική μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση κατά 7 έως 8 βαθμούς Κελσίου
  • Μειωμένη ηχορύπανση με τη χρήση νερού και βλάστησης
  • Μειωμένη όχληση από τους ανέμους το χειμώνα μέσω της κατάλληλα τοποθετημένης αειθαλούς βλάστησης

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού περίπου 200.000 ευρώ κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση 100% από ΕΤΠΑ και Εθνικούς Πόρους.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr