«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού

dimosio-ypallhlos1

Ένα νέο εφιάλτη ετοιμάζονται να ζήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που παίρνουν σύνταξη με 35 έτη ασφάλισης, καθώς οι δανειστές ανάμεσα στα άλλα ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 40 έτη.

Από το μέτρο επηρεάζονται τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης.

Επιπλέον οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 θα πρέπει να εργαστούν ακόμα περισσότερα χρόνια για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που το 2015 συμπληρώνει το 58ο έτος της ηλικίας και έχει 35 χρόνια ασφάλισης, μετά την ισχύ του νόμου για τα όρια ηλικίας θα πρέπει να πάρει σύνταξη στα 58,5 και έχοντας 35,5 ή 36 έτη ασφάλισης.

Η αύξηση στα συνταξιοδοτικά όρια θα είναι σταδιακή έως το 2022, ώστε κάποιος για να μπορεί να πάρει σύνταξη πριν από τα 67 χρόνια, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης.

Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώσουν συντάξεις από το ΑΚΑΓΕ.