Βουκουρέστι: Μακραίνει η λίστα των νεκρών της πυρκαγιάς στη ντισκοτέκ

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Μακραίνει διαρκώς η λίστα των θυμάτων από την πυρκαγιά σε ντισκοτέκ του Βουκουρεστίου στις 30 Οκτωβρίου, καθώς τις τελευταίες μέρες τραυματίες υποκύπτουν στα τραύματά τους.

Πλέον, ο τραγικός απολογισμός έφθασε τους 50 νεκρούς, μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη τραυματιών το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.

Δύο από τους τραυματίες που κατέληξαν είχαν μεταφερθεί την Κυριακή σε νοσοκομεία της Βρετανίας, οι άλλοι δύο νοσηλεύονταν στη Ρουμανία.
Από τους περίπου 150 τραυματίες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά την τραγωδία, 35 διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του εξωτερικού, ενώ 76 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Ρουμανία, εκ των οποίων 15 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η πυρκαγά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου κατέκαψε τη ντισκοτέκ στην καρδιά της πόλης, όπου σχεδόν 400 άνθρωποι, κυρίως νέοι, είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια hard rock συναυλία η οποία περιελάμβανε και σόου με πυροτεχνήματα. Επί τόπου σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν.

Το δυστύχημα προκάλεσε πρωτοφανείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κόσμου κατά της διαφθοράς της πολιτικής τάξης, που τη θεωρεί υπεύθυνη για την τραγωδία.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις οδήγησαν στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, ο οποίος ήδη υφίστατο πιέσεις εδώ και μήνες λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τη δικαιοσύνη. Χθες, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος έλαβε εντολή για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα έχει περιορισμένη θητεία, μόλις ενός έτους.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες της ντισκοτέκ δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση συναυλιών αυτού του είδους, ενώ αποκάλυψαν μια σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας, κυρίως την ύπαρξη μίας μοναδικής εξόδου από την οποία πανικόβλητοι νεαροί θαμώνες προσπαθούσαν να διαφύγουν, καθώς δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, και την παρουσία εύφλεκτων υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ηχομόνωση της αίθουσας.

Δέκα άτομα έχουν προφυλακιστεί μέχρι τώρα, μεταξύ τους οι τρεις ιδιοκτήτες της ντισκοτέκ, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια.