Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και η συζήτησή του θα συνεχιστεί επί των άρθρων την ερχόμενη Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου.

Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών το καταψήφισαν, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

 

Στο επίκεντρο της έντονης κριτικής, όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών.

 

Η ρύθμιση ορίζει ότι στα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων θα πρέπει, πλέον, να αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ ή ο αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή- χρηματοδότη.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, να αποτραπεί η διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος που γινόταν, όπως είπε, ακόμα και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών.

 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, τόνισε την ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών και της λαϊκής συμμετοχής στα κόμματα και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.

 

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαπλοκή, καθώς με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ, οι προμηθευτές του Δημοσίου θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».

 

«Θέλετε να φακελώσετε όλη την Ελλάδα. Το απορρίπτουμε, σας προειδοποιούμε ότι δεν θα το εφαρμόσουμε με τις όποιες συνέπειες. Μην μας χρηματοδοτήσετε. Εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα ονόματα των ενισχυτών του κόμματος που δίνουν ένα ή πέντε ευρώ» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

 

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, κατηγόρησε όλα τα κόμματα για υποκρισία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν σταματά τη διαπλοκή, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν σε αυτό και θετικές διατάξεις, που θα μπορούσε το κόμμα του να υπερψηφίσει.

 

Ατελές και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση είναι αδύνατο να αποκατασταθούν οι σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχεται το νομοσχέδιο με καθυστέρηση, μετά από πιέσεις της τρόικας και ο έλεγχος των πολιτικών κομμάτων να μην είναι αυτονόητη πράξη.

 

«Να το αποσύρετε και να φτιάξουμε έναν νόμο έντιμο που θα ξεκαθαρίσει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Δεν θα συμμετάσχω σε αυτό το όνειδος» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Βασίλης Καπερνάρος.

 

Απαντώντας στις επικρίσεις επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στα κόμματα της Αριστεράς και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα για υποκρισία. «Πρέπει να ξανασκεφτείτε ποια κόμματα στηρίζονται στους ισχυρούς του συστήματος και ποια στον λαό. Πρέπει να αναθεωρήσετε τα στερεότυπα ότι τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση του απλού και φτωχού Έλληνα ενώ τα άλλα της Κεντροδεξιάς στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα ταξίδια του αρχηγού σας στο Κόμο της Ιταλίας, στο στόμα του λύκου, όπως είπε ο ίδιος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντινόπουλος.

 

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Ιταλία, όχι για να πάρει χορηγία αλλά για να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει η δική σας κυβέρνηση για την αναθεώρηση της αναποτελεσματικής πολιτικής της κ. Μέρκελ» αντέτεινε η κ. Γεροβασίλη.

 

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν παθογένειες και σας καλώ να φέρετε προτάσεις για να δούμε πώς να το κάνουμε καλύτερο το νομοσχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Ντινόπουλος.

 

Στο μεταξύ, την αντίδραση του κ. Κουτσούκου, προκάλεσαν οι αναφορές των εισηγητών της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ανάγκη να δοθούν τα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ξεπερνούν, όπως υποστήριξαν, τα 250 εκατ. ευρώ.

 

«Επειδή είμαστε φτωχό κόμμα, τους καθαρίσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από εισαγγελείς. Η οικονομική μας ενίσχυση έχει κατασχεθεί και πάει απευθείας στις τράπεζες για να ξεχρεώσουμε το χρέος μας» απάντησε ο κ. Κουτσούκος.

 

«Το ζητούμενο για τη Δημοκρατία μας είναι η δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων» επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ έκανε λόγο για «φαλκίδευση του νόμου που ομόφωνα ψηφίστηκε το 2009» και αναρωτήθηκε: «Δεν θέλουμε να ελεγχθούν τα δύο χρόνια πριν αναλάβουν οι αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργοί ή υπουργοί; Δεν θέλουμε να αποκαλύπτονται οι βρωμιές και οι βρώμικοι αλλά να διαχέεται ο ρύπος και η λάσπη σε όλους;».

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, έκανε λόγο «για κατάλληλη στιγμή ώστε να αρχίσει η συζήτηση για τη διαφάνεια των κομμάτων». Παράλληλα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «απογαλακτίζει τα κόμματα από τον κρατικό κορβανά, ελαττώνει περαιτέρω τη χρηματοδότησή τους και βάζει νέες βάσεις για τη διαφάνειά τους».